Dijken goed voor stroom en warmte

Datum:
 • donderdag 14 juni 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft dijken op het oog als leverancier voor stroom en warmte.
  Ed Dekker 14-6-2018

  ,,Wij werken mee aan een landelijke studie naar het plaatsen van zonnepanelen op dijken. Ook wordt onderzocht of warmte uit asfalt op dijken kan worden gehaald. De potenties lijken heel groot", zegt klimaat- en energieadviseur Johan Jonker van het waterschap.

  Bij de studie is een flink aantal waterschappen betrokken. Ook Rijkswaterstaat doet mee, evenals onderzoekscentrum Seac. In deze organisatie zoeken ECN en TNO naar nieuwe mogelijkheden voor zonne-energie. Waterschap doet mee aan proef.

   In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal heeft het hoogheemraadschap de zorg over 1350 kilometer dijk. Jonker: ,,Het onderzoek loopt nog, maar wij weten nu al dat een heel beperkt deel van onze dijken zich leent voor de nieuwe functie van energieleverancier. Ik schat hoogstens vijftig kilometer, de beperkingen zijn groot Maar dan nog is het heel interessant."

  Slim omgaan met dijken, zo ziet Hollands Noorderkwartier dat. Als eventuele kandidaat noemt Jonker de Helderse Zeewering. "Voorzieningen zijn daar denkbaar als deze dijk wordt versterkt. Zo worden projecten gecombineerd."

   Andere potentiĆ«le dijken zijn nog niet in beeld.,,Daar is het nog veel te vroeg voor. De hele ontwikkeling verkeert in een pril stadium. Nu wordt onderzocht hoe een proef kan worden opgezet. Daarover valt in het najaar een besluit."

  Als proefkonijn wordt gedacht aan de Knardijk van waterschap Zuiderzeeland in Flevoland. Jonker: "Je moet heel voorzichtig zijn. De waterveiligheid staat altijd voorop. Je gaat niet sollen met waterkeringen omdat je energie wilt opwekken. Ook de maatschappelijke acceptatie weegt heel zwaar."

  Hollands Noorderkwartier en andere waterschappen richten zich steeds meer op het zelf opwekken van duurzame energie. Over zeven jaar willen ze geheel zelfvoorzienend zijn. Nu is dat veertig procent.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als de energierekening weer omhoog gaat bij u dan weet u dat de kosten van al deze experimenten door u betaald worden. Dit soort onzin is slechts een druppel op een gloeiende plaat en kost u een vermogen.
  Laat het eens tot u doordringen, iedereen aan de warmtepomp, kosten gemiddeld €30.000,00 per woning en wat te doen als er geen wind of zon is? Omdat een warmtepomp gemiddeld 4000 KW aan stroom per jaar kost(gemiddelde kosten momenteel per gezin 3000 KW) zullen er veel meer centrales bijgebouwd moeten worden om stroom productie te kunnen garanderen als het niet waait of de zon niet schijnt. De 4000 KW aan warmtepomp gebruik komt nog bovenop de 3000 KW die een gezin gemiddeld gebruikt, dus dat wordt 7000KW totaal per gezin. Hoe denken die Groene Idioten dat te kunnen realiseren als we weten dat nu met een woud aan windmolens en zonnepanelen de opbrengst van die 2 gemiddeld 5% van het totale gebruik in Nederland is?

  Een reactie posten