Ruimen bom kost ruim veertig mille

Datum:
 • donderdag 31 mei 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon -  Wieringermeer - Het ruimen van de vermoedelijke brisantbom uit de Tweede Wereldoorlog op een akker in de Wieringermeer, gaat 40.250  euro kosten. 
  Mike Deutekom 31-5-2018

  De gemeente Hollands Kroon moet dat geld voorschieten. Uiteindelijk komt de gemeente er zonder financiële kleerscheuren vanaf.


  In dit soort gevallen betaalt het Rijk zeventig procent van de kosten via het gemeentefonds, mits de gemeenteraad een besluit over de verwijdering van de bom neemt.

  Omdat het vijfhonderd pond zware explosief is gevonden op het tracé waar een ondergrondse elektriciteitskabel wordt getrokken, is het in het belang van netbeheerders Tennet/Liander dat de bom onschadelijk wordt gemaakt. De netbeheerders betalen daarom de overige dertig procent van de kosten.

  De gemeente Hollands Kroon weet van nog vijf bommen in het gebied.

  Volgens burgemeester Jaap Nawijn gaat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de vliegtuigbom zo snel mogelijk verwijderen.

  Noordhollands Dagblad

  _____________________________________________________

  Twee opties ruimen bom

  Het is nog onduidelijk hoe de gevonden Britse brisantbom uit de Tweede Wereldoorlog in de Wieringermeer onschadelijk wordt gemaakt.
  Martijn Gijsbertsen 1-6-2018

  "Er zijn twee opties. De vijfhonderdponder wordt ter plaatse geruimd door het explosief gecontroleerd te laten ontsteken. Of we laten de ontsteking eruit halen", aldus woordvoerster Noortje Slot van Hollands Kroon.

  Omdat de bom dicht bij een vaart ligt, gaat de gemeente hier sowieso ook in overleg met het waterschap.

  Noordhollands Dagblad  _____________________________________________________

  0 reacties :

  Een reactie posten