Commentaar: Schip van bijleg

Datum:
 • zaterdag 19 mei 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Helder - Het havenbedrijf houdt zijn hand op bij de gemeente.
  Hedzer Faber 19-5-2018

  Per september vraagt de Port of Den Helder om een krediet van liefst zeven miljoen euro om herstelkosten te dekken en ook daarna is het einde niet in zicht.

  Hoewel de havenbezoeken en dus de inkomsten stilletjesaan weer toenemen, wordt er nog lang niet genoeg verdiend om in noodzakelijk en ook achterstallig onderhoud te voorzien.

  De komende jaren blijft de haven - met Den Helder als enig aandeelhouder - veel gemeenschapsgeld slurpen. Komende dinsdag vergadert de Helderse gemeenteraad in commissie over dit schip van bijleg.

  Zeker in de nieuwe samenstelling zijn veel partijen kritisch op ’verbonden partijen’ zoals de geprivatiseerde haven, vuilophaaldienst en stadsontwikkeling (Zeestad). Daar heeft de politiek nauwelijks nog vat op en ze verkwisten handenvol met geld, is de kritiek.

  Het tekort in de haven is er het zoveelste bewijs voor, zou je kunnen concluderen, en dat gebeurt dinsdag ongetwijfeld door deze en gene. Maar dat is te makkelijk.

  De haven was al een schip van bijleg voor het in 2013 in ’private’ handen werd gegeven. Een erfenis dus met verborgen gebreken; achterstallig onderhoud en geen reserve om daar iets aan te doen. Deze ’plotselinge’ domper is aan het gemeentebestuur te wijten.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten