'Vechten tegen windmolens'

Datum:
 • woensdag 18 april 2018
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Den Haag - Hij gruwelt van windmolens en hekelt de op  handen zíjnde  transitie van cv-ketels naar warmtepompen. 
  Roel van Leeuwen 18-4-2018

  Maar hoewel Dannij van der Sluijs als klimaatwoordvoerder (en -scepticus)van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland als in de Eerste Kamer soms een roepende in de woestijn is, laat hij zich niet van de wijs brengen.
  _________________________________________

  Klimaatscepticus voelt zich thuis in Eerste Kamer
  _________________________________________

  Tussen politieke zwaargewichten als oud-minister Tom de Graaf (D66), Annemarie Jorritsma (VVD) en Frank de Grave (VVD) voelt oud-defensiemedewerker Dannij van der Sluijs uit Uitgeest zich inmiddels als een vis in het water in het statige gebouw van de Eerste Kamer.  ,,In het begin denk je nog: ik zit naast Frank de Grave, die is nog mijn minister geweest. Maar dat went snel hoor. Iedereen is hier heel hoffelijk!"

   Groei proces

  Toen hij in 2011 tot de eerste lichting PVV'ers behoorde die toetraden tot Provinciale Staten had hij niet verwacht het tot senator te schoppen, "Daar was ik toen niet mee bezig, politiek bedrijven is een groeiproces. Op een gegeven moment denk je zou ik nog meer voor mijn partij kunnen doen? En toen  na de verkiezingen een voor de Tweede-Kamer enkele senatoren doorschoven kwamen er enkele plekken vrij."

  Zijn maiden speech in de Eerste Kamer hield hij tijdens het debat over het klimaatverdrag van Parijs. Waar velen in dit verdrag een kans zien om de wereld van een ondergang te redden, maakte Van der Sluijs duidelijk, dat hij het breed gedragen standpunt dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde een hoax vindt. Alle miljarden die hieraan worden besteed, is volgens hem weggegooid geld.

  Een geluid dat hij ook in Provinciale Staten te pas en te onpas laat horen.  ,,Als het gaat om het klimaat praat iedereen elkaar na. Maar wat ik zie is dat dit de mensen flink in hun portemonnee gaat raken, terwijl ze er niets voor terug krijgen. Klimaatverandering is honderden miljoenen jaren aan de gang en dat gaat nog honderden miljoenen jaren door. De zon heeft veel meer invloed op de temperatuur op aarde dan de hoeveelheid CO2 die veroorzaakt wordt door de mens. Je kunt beter aan waterbeheersing doen en de dijken verhogen dan proberen dit tegen te gaan."

  Dat de meeste wetenschappers hier anders over denken zegt hem niets. "Het waarheidsgehalte van wetenschappelijke stellingen komt niet door middel van handopsteken tot stand", zeí hij in zijn maidenspeech. Dat er wordt gekeken naar een andere energievoorziening als alternatief voor aardgas vindt hij wel logisch. ,,Omdat het ooit opraakt. Maar de noodzaak om voor 2030 van het gas te gaan is er niet."

  Ziektekosten

  Hij is geen voorstander van warmtepompen die veel geld kosten, zeker niet voor bestaande huizen. ,,Als je een nieuw huis bouwt en je kunt het meenemen in de bouwkosten a la. Maar je kunt mensen niet dwingen 18.000 euro per huishouden te betalen. Er zijn mensen die niet eens in staat zijn om hun ziektekosten te betalen."

  Liever zou hij zien dat er - ook in Noord-Holland - serieus werk wordt gemaakt van de bouw van thoriumreactoren die gekoeld worden door gesmolten zout.

  ,,Met een aantal thoriumcentrales kun je Nederland van stroom voorzien en zo'n centrale is veilig. Je kunt in ieder geval niet doorgaan met Noord- Holland volzetten met windmolens."

  Over geen onderwerp heeft de Statenfractie van de PVV zoveel Statenvragen gesteld. ,,We zijn gewoon hartstikke gek dat we die windmolens plaatsen. Ze zorgen voor overlast, leveren slagschaduw en onschuldige vogels worden gedood door de wieken. Daarnaast zit er neodynium in de windmolens die wordt gedolven in Baotou in China en daar een chemische ramp veroorzaakt."

  ____________________________________________________________________________

  Dannij van der Sluiis

   Dannij van der Sluijs (1963) was twintig jaar actief als beroepsmilitair en werkte daarna als ambtenaar bij het ministerie van Defensie voordat hij politiek actief werd. Eerst als Statenlid en sinds vorig jaar als senator. In 2014, toen hij nog fractievoorzitter was voor de PVV in de Staten van Noord-Holland, kreeg hij kritiek te verwerken van andere partijen omdat hij mee scandeerde toen Geert Wilders vroeg of er meer of minder Marokkanen moesten komen. 

  Van der Sluijs verklaarde achteraf niet gelukkig te zijn met dit incident."Ik word weggezet als een racist, terwijl ik met iedereen goed op kan schieten". Tijdens een debat in Provinciale Staten hierover verlieten Van der Sluijs en de overige PVV'ers de Statenzaal. Na de verkiezingen voor Provinciale Staten werd Van der Sluijs als fractievoorzitter opgevolgd door llse Bezaan. 
  _______________________________________________________________________________

   Referendum

  Als lid van d.e Eerste Kamer maakte Van der Sluijs ook het debat rond de Actieve Donor Registratie mee. En met speciale aandacht kijkt hij uit naar het debat over het intrekken van het referendum. ,,Wij vinden dat het referendum moet blijven. Het is een noodrem voor de bevolking."

  Zelf was hij voorzitter van een Statencommissie die zich bezighield met het opstellen van een nieuwe referendumverordening voor Noord-Holland. Deze verordening lijkt op voldoende steun te kunnen rekenen in Provinciale Staten. ,,Hier heb ik me toch jaren mee bezig gehouden. Ik vond het leuk om te doen. Volgens mij ging het zoals politiek gevoerd moet worden. Iedereen kon zijn ei kwijt." 

  Hoewel zowel het lidmaatschap van de Eerste Kamer als van Provinciale staten parttime functies zijn, houdt Van der Sluijs (54) naar eigen zeggen nauwelijks tijd over voor andere werkzaamheden. Wel weet hij tijd te vinden om actief te zijn als lakei. Zo was hij van de partij toen Willem Alexander en Màxima in 2002 elkaar het jawoord geven. "Ik vind het een eer om dienstbaar te zíjn aan de koning. Maar ik houd dat strikt gescheiden van mijn politieke activiteiten."

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dannij van der Sluijs, een verstandig mens. Het overgrote deel van de politiek is zo slecht op de hoogte van de energievoorziening dat het bijna komisch is. gelukkig is er dan nog de PVV die de burgers goed inlicht. Het lijkt er op dat als een PVV'er met een verstandig voorstel komt en dat zijn er een flink aantal, de rest van de partijen uit (verkeerd) principe het tegenovergestelde wil en doet.
  Ook Wilders is een idealist die het niet voor het geld doet, dat kan van Rutte en Pechtold en Co niet gezegd worden, die zitten er uitsluitend voor het eigen belang, af en toe een gratis penthouse enz.

  Een reactie posten