Ook Hollands Kroon wil ’dementievriendelijke’ gemeente worden

Datum:
 • woensdag 14 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,

 • Hollands Kroon wil, in navolging van onder meer Den Helder, een ’dementie- en mantelzorgvriendelijke’ gemeente worden.
  Martijn Gijsbertsen 14-2-2018
  Om dit doel te bereiken, zijn diverse ouderenbonden, Wmo-adviesraad, zorginstanties Incluzio en Geriant, Woonzorggroep Samen, Wonen Plus Welzijn, Mantelzorgcentrum plus Alzheimerstichting om advies gevraagd.

  Aanpak

  Hun voorstellen hebben geleid tot een plan van aanpak, dat eind maart door alle betrokken partijen zal worden ondertekend.
  Een van de aanbevelingen is haarscherp te inventariseren waar mensen met dementie en hun naasten het meest behoefte aan hebben en gesignaleerde knelpunten op te lossen.

  Taboesfeer

  Andere zaken die aandacht verdienen, zijn het uit de taboesfeer trekken van dementie via publiekscampagnes, voorlichting en oprichting van een Alzheimer- en Psychogeriatriecafé.
  Verder zou er een ontmoetingscentrum voor dementerenden en hun familie moeten komen. Ook moeten activiteiten en vervoersmogelijkheden voor deze doelgroep worden verbeterd.
  ,,Het komt er op neer dat deze mensen niet apart willen laten wonen, een plek in hun wijk willen laten houden’’, aldus wethouder Mary van Gent.
  ,,De vraag is nu wat we op korte termijn kunnen regelen, wie daarvoor verantwoordelijk is en wat dat kost. ’’

  Prognose

  In 2015 telde Hollands Kroon 680 dementerenden, de prognose is dat dat aantal in 2040 is gestegen naar ongeveer 1500.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten