'Wij bepalen niet wat geluk is, we helpen bij het verkrijgen ervan'

Datum:
 • zaterdag 27 januari 2018
 • in
 • Categorie:

 • Schagen - 
  De gemeente Schagen heeft een wethouder van geluk, Jan Steven van Dij (PvdA).
  Marjon Op de Woerd 


  INTERVIEW

  De gemeente Schagen heeft een wethouder van geluk, begroot op geluk en stuurt op geluk. En het plaatselijke Clusius College geeft lessen in het vak.

  De man die voor het geluksbeleid politiek verantwoordelijk is, is wethouder van geluk en financiën Jan Steven van Dijk (PvdA). "Mij zijn geen vooroordelen vreemd. Toen ik voor het eerst over dit plan hoorde, keek ik ook als een aap naar een computer. Nu bestrijd ik associaties als 'vaag' en 'zweverig' met hand en tand. Dit is waartoe wij op aarde zijn."

  Ik begrijp de kritiek en ben er blij mee, want een theorie moet je proberen onderuit te schoppen om 'm steviger te maken

  Schagen stuurt op geluk. Wat betekent dat?

  "Ik geloof dat het de taak van de overheid is bij te dragen aan het welbevinden van inwoners. De term die dat het beste dekt is 'geluk'. We hebben het dan niet over de lotto winnen of over een woeste verliefdheid, wel over duurzaam geluk en tevredenheid. Samen met Ehero (Erasmus happiness economics research organisation van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, red.) hebben we inwoners van Schagen een vraag gesteld: 'Wat maakt jullie nou gelukkig?' Daar zijn twaalf factoren uitgekomen. Ten eerste moet iedere keuze en uitgave in de begroting nu bijdragen aan een van die twaalf factoren. Ten tweede maken we nu samen met de inwoners het beleid."

  Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

  "Stel, we moeten in een straat het riool vervangen. De hele straat gaat open en we halen alles eruit. Parkeerplekken, bomen, fietsrekken, echt alles. Vroeger stuurden we iedereen die daar woont een brief met wat uitleg, datum van oplevering en klaar. Nu doen we het anders. Want we kunnen na de vervanging van het riool alles wel weer terugplaatsen op de oude plek, maar we kunnen ook iedereen uitnodigen voor koffie en samen een metamorfose van de straat mogelijk maken.
  "Maar dat is slechts één voorbeeld. We werken ondertussen ook aan geluksbudgetten voor mensen die in een isolement zitten, zodat hun leven weer een beetje kleur krijgt. En aan het markeren van geluksplekken in de stad. "Welke plek associeert u met geluk en wat is het verhaal daarbij?", vragen we onze inwoners. Dat kan bewustwording én een mooie wandelroute opleveren."

  Dat klinkt prachtig, maar ook u kunt een euro maar één keer uitgeven. Door geluk te meten kunt u straks zien welke maatregel meer gelukswinst per euro oplevert. Hoe kiest u wiens geluk meer gemeentelijk geld verdient?

  "Dat vind ik razend lastig. Dit is precies waar de politiek om de hoek komt kijken. Gaan we voor het grootste effect of voor het snelle succes? Voor die kleine groep heel erg ongelukkigen heb je een enorme zorgverantwoordelijkheid, maar wat als je een grote groep niet bedient omdat je die kleine groep helpt? Deze discussie hebben we in dit gemeentehuis nog niet zo gevoerd. We zijn pas net onderweg. In het algemeen is het overigens wel zo dat het moeilijker is mensen van een gelukscijfer 7,8, het gemiddelde cijfer hier, naar een 7,9 te trekken dan van een 4 naar een 5."

  Kritische stemmen vrezen een overheid die bepaalt wat geluk is en die inwoners dicteert gelukkig te zijn.

  "Ik begrijp de kritiek en ben er blij mee, want een theorie moet je proberen onderuit te schoppen om 'm steviger te maken. Maar ho ho, ik bepaal helemaal niets in dit geval. Ik heb een gerenommeerd instituut gevraagd onderzoek naar te doen onder de inwoners van Schagen. We bepalen niet wat geluk is en we maken ook niemand gelukkig. We helpen slechts bij het verkrijgen van geluk. Dat is echt een verschil."

  Vanuit Den Haag klinkt vaak de roep om de 'zelfredzaamheid' van de burger. Hoe verhoudt sturen op geluk zich daartoe?

  "Mensen die onafhankelijker zijn, voelen zich prettiger dan mensen die flink leunen op steun en hulp uit de omgeving. Wij proberen de inwoners zo slim mogelijk te faciliteren zodat ze zelf iets kunnen doen om gelukkiger te worden. Dat is een vorm van zelfredzaamheid. We moeten alleen oppassen dat we niet doorslaan. Dat we alleen nog maar faciliteren en dat we mensen laten barsten als ze de kans niet grijpen."

  Hoe (on)gelukkig?

  Waar in Nederland vinden we de gemeenten met het hoogste percentage gelukkige en ongelukkige inwoners? In Hellendoorn zegt 94,4 procent gelukkig te zijn, in Dongen is dat 94,2 procent en in Grootegast 94 procent. Anders is dat in Rotterdam, waar 18,4 procent van de inwoners zegt niet (zo) gelukkig te zijn. In Amsterdam is dat 18,1 procent en in Vaals 17,9 procent. Gelukkige inwoners scoren gemiddeld een 7 of hoger op een schaal van 0 tot 10 van levenstevredenheid en/of geluk en een 4 of hoger op de 6-puntsschaal voor stemmingsniveau, aldus het onderzoek van Ehero en Atlas voor Gemeenten 2017.

  'Ervaren van positieve gevoelens'

  Duurzaam geluk is het regelmatig ervaren van positieve gevoelens en een algemene tevredenheid met het eigen leven. Wat zijn de twaalf verbeterpunten die kunnen bijdragen aan het geluk van de inwoners van Schagen?
  1. Toename zinvol werk
  2. Versterken verbondenheid in de buurt
  3. Verbeteren (betekenisvol) contact met anderen/verminderde eenzaamheid
  4. Verhogen vertrouwen in de gemeente
  5. Aanleggen/faciliteren/ verbeteren sportvoorzieningen
  6. Versterken trots op woonplaats
  7. Verbeteren tevredenheid met relaties
  8. Faciliteren/stimuleren deelname maatschappelijk leven
  9. Verbeteren sociale vangnet
  10. Verhogen kwaliteit openbare ruimte
  11. Faciliteren buurtgericht samenwerken
  12. Verbeteren relatie inwoner-gemeente

  Trouw

  10 reacties :

  Theo Moras zei

  Eindelijk begint Jan Steven van Dijk te beseffen wat voor onrecht hij de inwoners van de voormalige gemeente Niedorp heeft aangedaan.
  Toen hij voor het eerst over dit plan hoorde, keek hij als een aap naar een computer.
  Hij gelooft nu toch waarachtig dat het de taak van de overheid is om bij te dragen aan het welbevinden van inwoners, dus over duurzaam geluk en tevredenheid.
  Daarmee wordt volkomen duidelijk hij ten onrechte die vervloekte fusie bij die inwoners door de strot heeft geduwd.
  Samen met de inwoners het beleid maken want als je een grote groep niet bedient omdat je een kleine groep ongelukkigen maak neem je een enorme zorgverantwoordelijkheid.
  Heel belangrijk is het versterken van verbondenheid in de buurt dat verhoogd het vertrouwen in een gemeente.
  En bovendien had dat de relatie met inwoners en de gemeente verbeterd met het gevolg dat de inwoners trots op hun woonplaats waren geweest.
  Dit zijn de gevolgen van dat eigenwijze ondoordachte besluit van meneer Van Dijk al komt hij er nu dan toch eindelijk vooruit.
  Jan Steven kennende zal hij dit waarschijnlijk staal of glashard tegen spreken.

  Anoniem zei

  Moeten we een man als Jan Steven van Dijk nog serieus nemen, moeten we de politiek eigenlijk nog wel serieus nemen?
  Een PvdA'er die aan een baantje geholpen moet worden zoals het de laatste tientallen jaren normaal gevonden wordt dat een marginale partij als de PvdA zoveel bestuurders heeft rondlopen. Niet omdat het van die goede bestuurders zijn maar omdat "ons ons " kent.

  Anoniem zei

  PvdA BEPAALD ZELF WAT GELUK IS , villa huren voor een prikkie en KIEZERS BETALEN WEL!
  Goed voorbeeld doet volgen?
  Telegraaf 31-01-2018T13.
  PvdA kopstuk Marleen Barth zwijgt over haar rol in een Wassenaarse rel.
  Ze probeerde voor een prikkie in een MILJOENEN paleis te wonen. Gevraagd naar de pijnlijke affaire, verwijst ze slechts naar de verklaring van haar man. Barth is getrouwd met D66-burgemeester Jan Hoekema. Hij vertrok als burgervader uit Wassenaar wegens ‘EEN GEBREK AAN CHEMIE’?
  NRC vond uit dat hij daarna blijkbaar het wachtgeld onvoldoende vond.
  NA EEN AFSPRAAK ? met de gemeente werd dat AANGEVULD tot 100 % van zijn oude salaris.
  Volgens experts is dit TEGEN DE WET!
  Hoekema besloot NA MEDIA VRAGEN om de extra verkregen 17.800 euro terug te betalen.

  Dit lijkt wel het ZELFDE VERHAAL als van burgemeester J. Nawijn van de VVD een paar jaar geleden over de WOONBOOT AFFAIRE Hollands Kroon met het vlug terug betalen van de teveel en onrechtmatig in rekening gebrachte declaraties door Nawijn. Is dit toeval of gewoontes ?

  Hoekema en Barth mochten ook in de riante ambtswoning van Wassenaar verkoopprijs twee miljoen blijven wonen voor ruim1400 euro per maand.
  Omdat hij enkele maanden minder zou hebben verdiend ?, mailde PvdA kopstuk BARTH (zijn echtgenote) naar de gemeente dat de huur ruim 400 euro naar beneden moest. Dit terwijl 1400 euro al een schijntje was. De gemeente ging dan ook niet akkoord met de geëiste huurkorting.

  Dit is een goed voorbeeld wat PvdA Jan Steven van Dijk zelf verkondigd ‘WIJ BEPALEN NIET WAT GELUK IS,WE HELPEN BIJ HET VERKRIJGEN ERVAN’. Dit zoals hierboven omschreven staat en Marleen Barth en D66 ex. Burgemeester Jan Hoekema deze verkondiging van Jan Steven van Dijk ook letterlijk in de praktijk hebben uitgevoerd. Goed voorbeeld doet volgen?
  Ik zou de gemeente Schagen en andere gemeentes en opleidingsinstituten zoals het Clusius College wel waarschuwen over zulke verkondigingen van een wethouder van geluk,begroot op geluk en stuurt op geluk om dit op deze manier over te nemen. Dit enkel zoals Jan van Dijk verkondigd als een priester om een theorie die er al eeuwen is proberen er onderuit te schoppen om ’M STEVIGER TE MAKEN’ volgens zijn zeggen.
  Het geluk dat de inwoners hier missen en al decennia is vastgelegd in de politieke wet is,Respect,Vertrouwen en Eerlijk en Gerechtigheid en dat de politiek luistert naar de inwoners en niets er onderuit schoppen. Daar hoor ik niets over! Word Schagen nu ook al zo’n moderne gemeente als Hollands Kroon, nou dan staat hun nog wat te wachten. Doe je werk goed zo als het moet, geen evangelie verkondigen en laat zien dat het werkt en geen zelf verrijking door de PvdA wat hier gebeurd over de rug van de burgers.
  Jan Steven van Dijk met alle respect, maar droom lekker verder, maak je eerst maar waar. Want de bal licht bij de gemeente politiek die je zelf bedrijft,en daar zit het probleem en niet bij de burger.
  Met vr.gr. van een ongeruste burger.

  Anoniem zei

  PvdA en D66 bepalen hier zelf wat geluk is en niet de inwoners!
  PvdA en D66 is hier Salonsocialisme,Cultuurproblemen, bedelende linkse Wassenaarse regenten door PvdA-Marleen Barth en ex. D66 Burgemeester -Jan Hoekema.
  VVD geeft voorbeeld en doet volgen door de rest,en de burgers betalen de rekening. En steeds meer, en meer, en mePer. En de kloof tussen rijk en arm word steeds groter en de dictatuur is in zicht en de democratie is niets meer waard voor al deze partijen.
  Denk daar maar even rustig over na eerlijke kiezer.
  Zie telegraaf 3-2-2018-T21 Binnenland.

  Of te wel het enkel verkrijgen van eigen gewin, dat vertellen ze niet maar doen het wel in het geniep. En de kiezers worden wede maal weer besodemieterd en moeten de inwoners ook nog respect hebben voor al deze burgemeesters? Net zoals hier in Hollands Kroon met VVD burgemeester Nawijn met allerlei problemen en al jaren aan de gang is en gesteund word door de VVD club en achtervolgt word door de rest van de kudde.

  Anoniem zei

  PvdA Salonsocialisme D66 koppel is dat de norm binnen hun partij?
  Het salonsocialistenkoppel Jan Hoekema D66, en Marleen Barth PvdA,laat op onmiskenbare wijze zien hoe het zich verrijkt met gemeenschapsgelden en leeft op de beurs van de gewone burger.Dit soort figuren moet door hun partij uit hun politieke en openbare functies gezet worden. En dan zullen ze het eerst met VVD Burgemeester J.Nawijn moeten beginnen die het verkeerde voorbeeld al heeft aangegeven aan zijn onderdanen "de ambtenaren" Of is hun gedrag en handelen gemeengoed en de norm binnen hun partij? Bij Hollands Kroon lijkt dit zich al een mooi tijdje aftenspelen en moet gauw antwoord opgekregen worden en de bezem erdoor. Het is aan de kiezer zelf, wat die op 21 Maart as.voor een antwoord hier op geeft.
  Een gewaarschuwd mens,telt voor twee!

  Anoniem zei

  Ook D66 wn.Burgemeester Jan Hoekema (J.Nawijn ??) van Langedijk komt verder in de verdrukking!
  NH,dagblad schreef ook op 6 februari dat Jan Hoekema zwaar onder druk komt te staan door zijn eigen partij D66 om per direct zijn functie neer te leggen als burgemeester. Dit omdat Hoekema 17.800 euro opstreek bij zijn vertrek in de gemeente Wassenaar bovenop zijn wachtgeld. Na vragen van de media stortte Hoekema het geld spoedig terug.( zoals oa.ook bij de woonboot affaire Nawijn in HK!) Maar volgens de Langedijke gemeente raad is er “te veel ruis” en commotie ontstaan. Wn.Burgemeester Hoekema moet volgens Dirk Boonstra van Hart voor Langedijk/D66 “gewoon wegwezen”.
  5 februari heeft de delegatie van de gemeente raad van Langedijk met de commissaris van de koning Johan Remkes de zaak besproken. Jan Hoekema en PvdA vrouw en echtgenoot van Hoekema Marleen Barth die ook enorm onder vuur ligt en met vakantie gaat ondanks haar Donor kamer debat waar zij volop in zit en daarom allebei geen reactie konden geven.
  Kijk dit voorbeeld van de gemeenteraad van Langedijk had de raad van Hollands Kroon ook zo moeten volgen met al jaren voortdurende problemen met onze burgemeester J.Nawijn en de z.g.n. genomen moties van wantrouwen en treurnissen tegen onze burgemeester wat op een spelletje uitdraaide en de problemen ongewijzigd doorgaan. En waar is nu onze partij “Hart van Hollands Kroon”!!!!
  Er is zo veel en te lang onrust en “te veel ruis” in Hollands Kroon wat nooit adequaat opgelost word dat dit bij de inwoners onrust en verzet veroorzaakt. En dat is mede veroorzaakt omdat de gemeente raad niet opkomt voor haar kiezers en hun werk niet uitvoeren waarvoor zij gekozen zijn. Of alleen nu even met beloftes net voor de verkiezingen wakker worden uit hun winterslaap?? Net zoals andere inwoners/kiezers al eerder schreven “ de gemeente raadsleden blijven continu in een winter en zomer slaap “ en komen waarschijnlijk alleen maar voor het geld. Er komen uit de gemeenteraad helemaal geen initiatieven meer op tafel op een paar partijen na, ( ja over statiegeld op blikjes en busdiensten en zo) en kunnen dan wel thuis blijven en laten ook nog alle mandaten aan het college over die daar verschrikkelijk misbruik van maken met de gevolgen van dien. Zelf verrijking misschien?
  Ook hier veel ruis en problemen in Hollands Kroon. Allemaal wegwezen inclusief de burgemeester en meteen met een nieuwe lei beginnen anders blijft dit door etteren. Dat geeft de praktijk wel aan.

  En dit resulteert dat zelfs nu de provincie ook nog moet ingrijpen over oa.de handhaving en een paar jaar geleden over de financiën van Hollands Kroon. Daarvan was de redding van Agripoort een welkom geschenk voor Hollands Kroon, anders ????????
  Dit kunnen kiezers niet toelaten en geef daar alstublieft op de as. Verkiezingsdag 21 maart antwoord op.
  Het is wel zeker het nadenken waard, want Hollands Kroon zit met een oude inboedel wat snel vernieuwt moet worden en nadien dan werkelijk zonder smoes de modernste en oprechte gemeente van Nederland kan worden.
  Maar het antwoord ligt bij de kiezer anders verandert er niets!

  Anoniem zei

  PvdA VERLATEN!
  De gewone arbeiders hebben de PvdA al verlaten. Nu na PvdA kamer fractie voorzitter Marleen Barth de resterende salonsocialisten nog.

  Anoniem zei

  Al zouden burgemeester, wethouders en raad opstappen en nooit meer terugkeren, de ambtenaren blijven zitten, dus er zou niets veranderen. Daar ligt de echte macht en ze bakken er niets van.

  Anoniem zei


  Johan Remkes vind dat de 'Raad weg moet bij wanprestatie'!
  Datum: Archief zaterdag 3 oktober 2015 in Categorie: Noord- Holland , Remkes
  Haarlem - Johan Remkes vindt dat gemeenteraden ontbonden moeten kunnen worden als er sprake is van taakverwaarlozing of wanprestatie. Ook zou het mogelijk moeten zijn een regeringscommissaris aan te stellen om orde op zaken te stellen.
  Roel van Leeuwen

  De commissaris van de Koning in Noord-Holland deed enkele stevige uitspraken tijdens een toespraak ter gelegenheid van het najaarscongres van het Nederlands genootschap voor burgemeesters.
  Nou Johan je woord is je woord en je daad is je daad.
  We zullen zeggen,ga aan de slag want het word nu toch wel tijd.

  Anoniem zei

  PvdA wil Burgemeesters leveren?
  Een briefschrijver (Tel.12/02) wil enkel nog dat de PvdA burgemeesters levert aan gemeente met minder dan 10.000 inwoners. Spaar de gemeenten alstublieft en laat de PvdA enkel en alleen nog de burgemeester van Madurodam leveren.

  Een reactie posten