Strijd volgend jaar voor de rechtbank

Datum:
 • donderdag 30 november 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon -  Nieuwe Niedorp - Familie Luiken vecht door tegen vergroten windmolen.
  Lydia Jasper  30-11-2017

  Na afwijzing van hun bezwaarschrift tegen vervanging van de bestaande windturbine aan de Terdiek 16 maken Wim en Carolien Luiken zich op voor de gang naar de rechtbank. De meervoudige kamer gaat ín de eerste helft van 2018 over hun zaak buigen.

  De familie Luiken vernam vorig jaar bij toeval dat de buurman van plan is om een nieuwe molen te plaatsen. Ze ervoeren een gevoel van déjà vu. Want de windmolen die achter hun huis staat - op nummer 23 - werd drie jaar daarvoor tot hun verrassing vervangen door een groter exemplaar.

  Geluidsoverlast 

  Met alle gevolgen van dien. Ze klagen sinds de nieuwe turbine er staat over stevige geluidsoverlast. ,,En als de wind verkeerd staat en de molen draait, krijgen we de schuurdeur niet meer open."

  Het laatste wat ze willen, is een herhaling van toentertijd. Toen ze te laat waren om bezwaar te maken. Ze zijn bereid om de strijd aan te gaan. ,,Tot de Raad van State aan toe, als dat nodig is."

  Hun eerste bezwaarschrift tegen het verlenen van de vergunning door Hollands Kroon werd afgewezen door de bezwarencommissie. ,,Het geheel voldeed aan de normen", vat Carolien Luiken de uitspraak toe. Er waren nog twee andere bezwaar schriften. Een daarvan was niet-ontvankelijk, omdat de indiener ervan te ver weg woonde. De andere persoon trok zich terug na de afwijzing.

   Advocaat 

  Het echtpaar nam daarop advocaat Jan Veltman uit Amersfoort in de arm.,,Hij is een specialist op het gebied van windmolens. Volgens onze advocaat is het een lastige kwestie, waar blijkbaar meerdere rechters voor nodig zijn. Het levert in ieder geval flinke vertraging op."

  Dit jaar hadden Wim en Carolien Luiken een andere rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Hollands Kroon, waarvan de zitting op 5 september is geweest.

  Zij willen hiermee afdwingen dat de  gemeente gepaste maatregelen treft - handhaving indien nodig - wanneer de windmolen er komt te staan. Dit om te voorkomen dat zij straks te veel last krijgen van het windturbinegeluid van twee nabij gelegen turbines. ,,Dat verzoek werd gegrond verklaard", aldus Carolien Luiken. ,,Nu stelt dat in de praktijk niet zoveel voor omdat de rechter eigenlijk zegt:  pas als de nieuwe molen staat, kun je vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een overschrijding van de vastgestelde geluidsnorm." 

  Gelijk 

  Wim Luiken: ,,Het sterkt me dat de rechter ons gelijk heeft gegeven. Bepaalde dingen waren niet goed onderbouwd, volgens de rechtbank Zo werd gebruik gemaakt van de gegevens van een ander type windmolen dan degene die er komt. Dit omdat die cijfers niet voorhanden zouden zijn en dit type leek er op."

  Noordhollands Dagblad  3 reacties :

  Anoniem zei

  De gemeente Hollands Kroon en handhaven bij bevriende relaties is als water en vuur, behalve bij de belasting betalende burgers, dan weten ze niet hoe snel er dwangsommen geheven moeten worden.
  De rechters in Alkmaar hebben een innige relatie met de gemeente HK dus daar is ook niets van te verwachten. De Raad van State zal de burgers ook niet graag gelijk geven want dan moet de gemeente in het ongelijk gesteld worden en bovendien hun collega's in Alkmaar en dat doen ze ook niet zo snel. Nederland een democratische rechtsstaat? De Staat der Nederlanden is niet eens in staat haar eigen onderdanen te beschermen en de democratie is allang geen democratie meer.

  Anoniem zei

  het is toch schandalig dat die windboeren gewoon gegevens van een andere windmolen bij de gemeente indienen en dat de gemeente dat dan goed vindt? en dat je naar de rechter moet om dit ongedaan te maken? ideetje voor Schiphol: maak je berekeningen met een klein vliegtuigje en ga dan gewoon in die grote dingen vliegen, dat vind onze overheid vast wel goed.

  Anoniem zei

  In Hollands Kroon is alles mogelijk, zelfs het negeren van de wet door de gemeente zelf.

  Een reactie posten