COLUMN: Innovatie, dus let op uw centen

Datum:
 • maandag 16 oktober 2017
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon -  COLUMN Evert Marsmans
  14-10-2017
  Het i-woord is gevallen. Opnieuw besluit de gemeente het voortouw te nemen. Dit keer gaat het om de vernieuwing van de website. De oude is niet goed meer. We zijn definitief in het digitale tijdperk gearriveerd.  Voortaan gaat de gemeente haar inwoners digitaal van diensten voorzien. Een loket is niet langer nodig. Bij nader inzien was dat toch al niet bijzonder gelukkig gepositioneerd.
  Het lag niet erg centraal. Lozen we die voorziening toch gewoon.
  Kan het ironischer? De raad maakt duidelijk dat het niet langer akkoord gaat met de voortdurende overschrijding van het ict budget. Jaar na jaar moet dit onderdeel van de gemeentebegroting naar boven worden bijgesteld. Geraamde kosten worden met vele tientallen procenten overschreden, doelstellingen worden maar mondjesmaat gehaald. De wethouder moet erkennen dat hij weinig grip heeft op het proces, en dat het einde van de budgetoverschrijdingen nog niet in zicht is.
  De vervolgstap is logisch, voor de gemeente althans. Voor de rommel van de vorige innovatieve inhaalslag is opgeruimd, gaan we beginnen aan een nieuw avontuur. We laten ons niet door eerdere ervaringen van de wijs brengen. Voor ons geen kleinschalig automatiseringsproject. Nee, wij gaan opnieuw voor de muziek uit lopen. De hele wereld mag dan denken dat we hier in een tamelijk arm, agrarisch gebied wonen, maar we zullen ze digitaal eens een poepie laten ruiken.
  Voor ons geen weg der geleidelijkheid. Wij zijn tenslotte Hollands Kroon, en in de beleving van onze bestuurders kan Silicon Valley daar nog een puntje aan zuigen. Voortaan zullen Google en Facebook in één adem worden genoemd met de website van Hollands Kroon. Elon Musk, eat your heart out, here comes Jaap Nawijn. Aan de ambitie zal het niet liggen, aan visie en budget des te meer, maar dat terzijde.
  Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n innovatieve website? Ga je kijken bij de buren, bij collega’s die het klappen van de zweep kennen? Of maak je soms een overzicht van de behoeften van je inwoners? Zoek je alvast een voorbeeld in de buurt? Kijk je naar een gemeente die haar zaakjes digitaal wel op orde heeft misschien? Welnee joh, we laten ons inspireren. De letterlijke tekst die de gemeente gebruikt om dit nieuws wereldkundig te maken: we laten ons inspireren. Van onze centen, dat dan weer wel.
  Weet u door wie wij ons laten inspireren? U raadt het nooit. Door Estland, het meest digitale land ter wereld. U kent ze misschien als de koolsnijdende arbeiders die onze polenhotels bevolken, maar in feite zijn het eigenlijk dus ontwikkelingswerkers. Digitale missionarissen uit het Oosten zeg maar. Dames en heren, ik stel een studiereisje in het vooruitzicht.
  We gaan niet over één nacht ijs. Zo’n groot project kun je nooit alleen realiseren. Daarom hebben we ons verzekerd van de steun van partners. Zwaargewichten op het gebied van innovatieve digitalisering. Wie onze partners zijn? De gemeenten Almelo, Emmen, Molenwaard en Lingenwaard. Bent u nou gerustgesteld? Ik niet.
  Evert Marsmans
  Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten