Drugszorgen Anna Paulowna nog ernstiger

Datum:
 • maandag 18 september 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Het drugsgebruik onder jongeren in Anna Paulowna en omgeving wordt steeds zorgelijker.


  Cas Broxterman

  Daarom komen ouders uit de gemeente Hollands Kroon morgen bijeen voor een voorlichtingsavond in sporthal Veerburg.

  Het is een initiatief van de dorpsraad Anna Paulowna en Link Projecten, die eerder allerlei bij overmatig alcohol- en drugsgebruik betrokken partijen uitnodigden om informatie in te winnen. Zij bestempelden de situatie gezamenlijk als ’zorgelijk’ en op sommige plekken in de regio ’zeer zorgelijk’.

  De dorpsraad en Link - dat is een maatschappelijke organisatie gespecialiseerd in jongerenprojecten - hebben een stappenplan uitgezet om met name het overmatige drugsgebruik in Anna Paulowna terug te dringen. De ouders worden er tijdens de komende bijeenkomst bij betrokken om meer inzicht te krijgen in de problematiek.

  Ronald Hein van Link wijst op het feit dat in Noord-Holland Noord steeds vaker ambulances moeten uitrukken voor drugsmisbruik onder minderjarigen. In 2016 gebeurde dit 40 keer tegenover 33 keer in 2015.

  ,,Tijdens meetings die we in Anna Paulowna hebben gehouden, kwam naar voren dat de situatie daar steeds ernstiger wordt.”

  Aandacht 

  Dat een ambulance uitrukt voor dergelijke problematiek, blijft volgens Hein meestal onder de radar. ,,Er komt weinig nieuws over naar buiten, maar als je de gevallen bij elkaar optelt verdient het echt aandacht.”

  De gemeente Hollands Kroon maakt tot en met 2020 ieder jaar 20.000 tot 25.000 euro vrij om jongeren attent te maken op de gevaren van alcohol en drugs. De gemeente is onderdeel van het In Control of Alcohol en Drugs-project van de GGD, dat over de regio’s Noordkop, Westfriesland en Noord-Kennemerland is uitgespreid.

  Binnen die samenwerking van In Control doneert iedere gemeente vijftig cent per inwoner. Daarmee creëren ze een gezamenlijk programma dat regionaal wordt uitgevoerd. Een van die initiatieven is wat aanstaande dinsdag gebeurt in sporthal Veerburg.

  Ook wordt er op donderdag 30 november een zogeheten conferentie gehouden voor ambtenaren, ’ketenpartners’, bestuurders en andere belangstellenden om het alcohol- en drugsgebruik in de gehele regio Noord-Holland Noord aan de kaak te stellen. Dit gebeurt eveneens in Anna Paulowna.

  Het aantal gevallen waarbij een minderjarige met de ambulance mee moest vanwege drankgebruik nam in de regio Noord-Holland Noord iets af, van 117 in 2015 naar 109 in 2016. De nadruk wordt nu, zonder alcoholproblematiek uit het oog te verliezen, in het algemeen op overmatig drugsgebruik gelegd.

  Noordhollands Dagblad  4 reacties :

  Anoniem zei

  Waarom een ambulance laten komen voor drank en/of drugs?
  Lekker laten liggen in hun eigen kots; het is tenslotte hun eigen keuze om dit te doen. Na 3 doden is het waarschijnlijk over.
  Al dat slappe gedoe van onze knuffelmaatschappij heb ik niets mee.
  40 x een ambulance laten uitrukken. De eerstvolgende keer zelf laten betalen. En de zorgpremie moet weer omhoog..............?!

  Sam Kooy zei

  En dit gebeurt niet in de oude gemeenten Niedorp, op Wieringen en in Wieringermeer ? Vergeet het beste gemeente Hollandskroon. Ik kan er meerdere aanwijzen. Mooiste plek voor deze activiteiten in een verlaten en in de avonduren desolate hoek, het z.g. Waddenstrand van Meskers als onderdeel van het project (!!!) Waddenpoort te Den Oever. Ook zeer geschikt als homo-ontmoetingsplaats. Twee vliegen in één klap maar de bedoelde vakantiegangers op die plek: none ! Eigen constatering.

  Leo Douma zei

  Ja hoor Sam, het gebeurt ook in andere plaatsen en dat weten ze ook wel, vandaar de kop: Anna Paulowna en omgeving. Met omgeving bedoelen ze waarschijnlijk alle andere plaatsen in Hollands Kroon.

  h.oldeboom zei

  De uiteindelijke vernietiging van de jeugd, zoals in dit artikel beschreven, staat volgens mij niet op de gemeenteraadsagenda.
  Kennelijk een item waaruit geen politieke winst gesleept kan worden en dus niet interessant; of moet er nog een sociaal-wetenschahappelijke oplossing/benadering van het probleem bedacht worden die tevens een grote geldomzet en werkgelegenheid garandeert?

  Een reactie posten