COLUMN: Oude (Na)wijn in nieuwe zakken.

Datum:
 • zaterdag 2 september 2017
 • in
 • Categorie: ,

 • Hollands Kroon -   Laat ons voor de verkiezingen weten wat uw ideeën zijn over onze toekomstige burgervader. 


  Binnenkort een nieuwe burgemeester, of niet, dat is de vraag. Politieke partijen roeren zich, stoken het vuurtje op en houden hun kiezers een worst voor. Niet dat diezelfde kiezers iets in te brengen hebben, maar toch.
  Ook niet dat de politieke partijen zich duidelijk uitspreken, ze houden de kaarten tegen de borst, maar toch. De “kwestie” Nawijn houdt de gemoederen bezig, en werpt haar schaduw over de komende gemeenteraadsverkiezingen heen.
  Als we de balans opmaken als de bewoners van Hollands Kroon, mogen we veilig stellen, dat het blazoen van onze burgemeester verre van ongeschonden is. Het voert te ver om te spreken over een politieke brekebeen, maar er hebben zich natuurlijk wel de nodige incidenten voorgedaan waarvoor de burgemeester (mede) verantwoordelijk was.
  Vers in mijn geheugen ligt in ieder geval de “zure gekken” affaire, een menselijk falen, maar wel eentje dat een burgemeester aangerekend mag worden. Ook in het, op het spits gedreven, conflict omtrent de kermis, valt op het optreden van de burgemeester het nodige aan te merken. Ik benoem met opzet twee menselijke aspecten binnen het ingewikkelde woud van wetten, regels en mores die in de politiek het speelveld bepalen. Hier kan ik over oordelen, veel van de praktische politiek speelt zich buiten mijn blikveld af.
  Nou is dit maar één kant van de medaille. In iedere organisatie, onder alle omstandigheden, gaan er dingen fout. Het is dus niet realistisch om te verwachten dat willekeurig welke bestuurder dan ook foutloos door het leven gaat.
  Mijn persoonlijke mening: als er een Nobelprijs voor burgemeesters zou bestaan, denk ik niet dat burgemeester Nawijn daarvoor in aanmerking zou komen. De vraag is natuurlijk wat we dan wel van een burgemeester mogen verwachten. Daar ligt in mijn ogen een schone taak voor de politiek. Een taak echter, die de politiek zelf niet erg serieus lijkt te nemen.
  Laat de partijen zich duidelijk uitspreken. Kom uit de kast en voer het debat. Laat ons, de kiezer, voor de verkiezingen duidelijk uw standpunt weten. Maak uw eigen balans op en kom met een voorstel. Hebt u een kandidaat die echt veel beter is dan onze huidige burgemeester, kom er dan mee voor de dag. Laat het ons ook weten als u misschien wél blij bent met de huidige situatie.
  In alle realiteit is dit natuurlijk de hamvraag. Je hoeft niet staan te juichen bij de prestaties van burgemeester Nawijn, de vraag is of er alternatieven zijn. Alternatieven die beter voor ons uitpakken. Het lijkt me dat elke politieke partij hierover heeft nagedacht, en kandidaten uit eigen gelederen naar voren gaat schuiven. Deel die gedachten met ons, breng uw nieuwe burgervader voor het voetlicht.
  Verschuil u niet achter procedures en zeker niet achter politieke intriges en verborgen agenda’s.
  Pas dan kunnen wij als kiezer onze eigen politieke verantwoordelijkheid nemen, en voor u stemmen, of niet. Laat ons voor de verkiezingen weten wat uw ideeën zijn over onze toekomstige burgervader. Of het nou goed is of slecht, de kiezer heeft dan in ieder geval iets om voor te kiezen, of niet.
  Evert Marsmans
  Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl


  0 reacties :

  Een reactie posten