Groningse waterstofbussen moeten naar Helmond om te tanken

Datum:
 • woensdag 2 augustus 2017
 • in
 • Categorie:
 • Groningen - Ze werden in februari vol trots gepresenteerd: de twee bussen van Qbuzz die op waterstof rijden. Tot december rijden ze op proef door Groningen en Drenthe. Maar de tank volgooien is voorlopig nog een groot probleem.

  Schone bussen
  De waterstofbussen passen in het beleid van de provincies Groningen en Drenthe om steeds schonere bussen te laten rijden. Ze stoten namelijk helemaal geen CO2 uit. Het enige restproduct is water. 

  'Net zo snel'
  Het persbericht dat in februari werd verspreid meldt vol trots: 'Waterstofbussen kunnen kunnen dezelfde afstand afleggen als dieselbussen. Ook het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van diesel of benzine.'

  Geen vergunning
  Maar voor dat tanken heb je wel een speciaal tankstation nodig. Het plan is om dat station te bouwen bij EnTranCe op het Zernike Science Park in Groningen. Daar wordt onder de hoede van de Hanzehogeschool onderzoek gedaan naar energie en de energietransitie. 

  Bij dit station kunnen de bussen terecht totdat het definitieve tankstation, dat bij AkzoNobel in Delfzijl gebouwd wordt, af is. Maar dit plan lijdt schipbreuk: het lukt niet om de benodigde vergunning rond te krijgen. 

  Elders tanken
  En dat terwijl de bussen getest moeten worden en rond moeten rijden om aan het publiek te laten zien. Er zit maar een ding op: elders tanken. 

  500 kilometer
  Er zijn maar twee plaatsen waar dat op dit moment kan: Rotterdam en Helmond. Omdat de bussen toch moeten rijden, kiest Qbuzz ervoor de bussen in Helmond af te tanken. 

  Omdat de retour afstand Groningen - Helmond ongeveer 500 kilometer is, loont het niet de bussen daar op eigen kracht heen te laten rijden. In plaats daarvan worden ze per oplegger naar Brabant gebracht. 

  11 december
  Volgens een woordvoerder van Qbuzz is dat nu 'ongeveer twee keer' gebeurd. Maar er is hoop: er wordt gewerkt aan een tankstation bij de Milieudienst in Groningen. En als het goed is, is het tankstation in Delfzijl voor 11 december klaar. Vanaf dat moment gaan de waterstofbussen namelijk als 'gewone' bussen op de lijndienst rijden. 

  Lees ook:
  Qbuzz probeert jongeren te verleiden om buschauffeur te worden
  Elektrische bus rijdt tussen Groningen Airport Eelde en Stad
  Provincie krijgt ruim acht ton voor duurzame waterstofbussen

  RTVNoord.nl
  2 reacties :

  Johan Zillig zei

  De reclame over ZERO EMISSION voertuigen blijkt toch een ferme leugen te zijn als je bovenstaand schrijven heb gelezen.Ook het delven van Lithium, wat nodig is voor de accu's in elektrische auto is enorm milieu en energie vervuilend. Ik zou mij schamen om in zo'n vervuilend voertuig te verplaatsen. Hoezo ZERO EMISSION ???

  Bakker zei

  Dit soort krankzinnige zaken geven aan waar het in Nederland aan schort: een falende politiek en falend ambtenarenapparaat.

  Een reactie posten