COLUMN: Balletje, balletje.

Datum:
 • zaterdag 26 augustus 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Toen ik de website van Ontwikkelbedrijf Noord Holland Noord  bezocht dacht ik even dat ik in een experiment van Jiskefet in combinatie met Hans Teeuwen terecht was gekomen.

  COLUMN: Balletje, balletje.
  Drie luciferdoosjes en één balletje. Zolang er weinig geld op het spel staat is het balletje prima te volgen. U raadt steeds het doosje waar het balletje onder ligt. U raakt ervan overtuigd dat hier gemakkelijk geld te winnen valt en zet in. De afloop van het liedje staat vast.
  U bent uw geld kwijt. Wat net nog zo simpel leek, blijkt niet te werken zodra u een inzet plaatst. Hoe goed u ook oplet, u kunt fluiten naar uw centen.
  Nou even goed opletten. De gemeente heeft zich dit trucje namelijk ook eigen gemaakt. Ze nemen een riant bedrag, het moet immers wel om echt geld gaan. In dit geval ruim een ton. U let nog steeds goed op? Kunt u voorspellen waar het geld naartoe gaat? Helaas mis, geld weg. Nog een keer? De gemeente heeft al verklapt dat ze deze truc nog zes keer voor uw ogen gaan uitvoeren. Ik kan u nu al vertellen, dat u uw geld nooit meer terug gaat vinden.
  De gemeente is daarvoor een alliantie aangegaan met achttien andere gemeenten in Noord Holland. Samen financieren ze een organisatie die Ontwikkelbedrijf Noord Holland Noord heet. Voelt u al nattigheid? Een organisatie die zichzelf “ontwikkelbedrijf” noemt? Alle alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen, maar u zet toch in. Het blijkt om een lobbyclub te gaan. Dit is een ander woord voor “zwart gat in de gemeentelijke begroting”. Helaas, dat geld bent u kwijt.
  Toen ik de website van deze organisatie bezocht dacht ik even dat ik in een experiment van Jiskefet in combinatie met Hans Teeuwen terecht was gekomen. Wollig en ondoordringbaar jargon, dat zeer gewichtig overkomt, maar in werkelijkheid uit totale luchthapperij bestaat. ,,Iedereen wist dat het niet kon, toen kwam er iemand die dat nog niet wist’’ staat er zelfs op de voorpagina. Ze bedoelen u, diegene die de rekening betaald. De heren humoristen zouden er een zware dobber aan hebben dit verhullend taalgebruik zelfs maar te benaderen.
  Wat doet zo’n organisatie nou? Ze zijn in ons belang op reis gegaan, de lobbyclub, niet de humoristen. Om te lobbyen natuurlijk. Naar Houston en Chicago bijvoorbeeld. Weet u waar u Chicago van kent? Veelzeggend misschien, maar dit was het werkgebied van Al Capone.
  Weet u waar u Houston van kent? Als er tijdens een ruimtemissie iets mis gaat, belt de betreffende astronaut van dienst met de centrale, en spreekt dan de historische woorden: Houston, we have a problem………
  Nou slaat mijn fantasie natuurlijk meteen op hol. Ik kan de spanning op het gemeentehuis bijna voelen. Burgemeester Nawijn zit, het zweet parelend op zijn voorhoofd, te kijken naar zijn speciale rode telefoon. Secretaresse brengt een extra glaasje koud water, wethouders staan paraat ter assistentie. Dan gaat hij over. Burgemeester buigt voorover en met trillende hand neemt hij de hoorn van de haak. Aan de andere kant klinkt mijn stem: Hollands Kroon, we have a problem……
  Evert Marsmans
  Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten