Jodiumtabletten voor omwonenden kernreactor Petten

Datum:
 • woensdag 19 oktober 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • PETTEN - Personen tot en met veertig jaar die binnen een straal van vier kilometer van de Onderzoekslocatie Petten wonen dan wel werken, komen binnenkort in aanmerking voor jodiumtabletten.
  Door Kay Korevaar - 18-10-2016, 

  Die kunnen worden ingenomen als er een stralingsongeval bij de reactor is.

  Verspreiden

  De gemeente Schagen gaat de tabletten, in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden, eind november verspreiden als gevolg van het landelijke beleid over jodiumtabletten. Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroep. Mensen die ouder dan
  veertig zijn, zouden minder gevaar lopen voor het radioactieve jodium.

  Burgemeester Marjan van Kampen verzekert dat er op dit moment geen veiligheidsrisico's zijn en dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Het gaat er om dat als iets fout gaat, ze direct beschikbaar zijn.

  Noordhollands Dagblad


  vervolg 

  Jodiumtabletten voor omwonenden van kernreactor Petten eind november verspreid

  Uitdelen om tijd te besparen 


  Kay Korevaar redactie.sc@nhd.n1

  Petten - De gemeente Schagen gaat eind november jodiumtabletten verspreiden onder personen tot en met veertig jaar en zwangere vrouwen die wonen of werken binnen een straal van vier kilometer van de Onderzoekslocatie Petten.

  Bij een stralingsongeval kan een radioactief jodium vrijkomen en dat kan schadelijk zijn voor de schildklier. Personen tot en met veertig jaar en zwangere vrouwen zijn hier vooral gevoelig voor. Het effect van de jodiumtabletten is dat de schildklier alvast 'volloopt', waardoor er geen schadelijke stoffen meer in het lichaam worden opgenomen. .

  Opgeslagen 

  Burgemeester Marjan van Kampen verzekert dat er op dit moment geen sprake is van een dergelijk gevaar. Daarnaast bestaan de tabletten volgens haar al, maar liggen die momenteel opgeslagen bij de Veiligheidsregio in Alkmaar. Het is dus vooral een praktisch zaak. Want op het moment dat er iets fout gaat, moeten die eerst verspreid worden en dat kost onnodig veel tijd.

  Handiger is dus om de tabletten al op locatie te hebben. En daarbij is ook aan mensen gedacht die in de regio werken of op vakantie zijn. Zo kan bij een camping of hotel een voorraad worden geleverd die berekend is op de maximumcapaciteit. Inwoners die in aanmerking komen, ontvangen eind november een envelop met daarin een doosje jodiumtabletten met bijsluiter, een brief en een flyer. Zwangere vrouwen kunnen ze krijgen bij de huisarts. Ook als zij ouder zijn dan veertig jaar. De tabletten blijven tien jaar houdbaar. Na. die tijd kan een nieuwe verspreiding volgen, geeft Van Kampen aan. Mits de dreiging op dat moment nog bestaat.

  Dorpsgrens 

  Er is officieel een minimale grens van drie kilometer gesteld. Maar die is iets verbreed, omdat anders een dorpskern wordt doorkruist. Om te voorkomen dat de ene persoon wel 0 de tabletten krijgt en de ander niet, is dit besluit genomen.

  Op 27 oktober houdt de gemeente Schagen tussen zes en half negen 's avonds in de sportkantine aan de Sportweg 5 in Petten een inloop-avond voor inwoners en ondernemers. Instanties als GGD Hollands Noorden, de Veiligheidsregio en NRG zijn daar ook.

  Cora Blankendaal, woordvoerster van NRG, onderstreept het verhaal van Van Kampen door aan te geven er afgelopen week nog een succesvolle inspectie is geweest.

  Noordhollands Dagblad

  _______________________________________________________


  2 reacties :

  Bakker zei

  Half Belgiƫ heeft al jodiumtabletten uitgereikt gekregen vanwege instabiele kernreactoren, althans dat wordt beweerd.
  Het komt de windmolenlobby natuurlijk erg goed uit, een beetje paniekzaaien en hup weer een aantal miljarden subsidie voor de windmoleneigenaren veilig gesteld.
  Als er zoveel subsidie voor onderzoek naar Thorium reactoren was besteed dan hadden we over enkele jaren veilige, goedkope en zeer milieuvriendelijke energie gehad.
  In China doen ze dat slimmer, daar zijn ze al erg ver met Thorium reactoren alleen lezen we er hier weinig over want dat zou de mensen hier en in heel Europa eens op andere gedachten kunnen brengen.

  h.oldeboom zei

  Nu binnenkort nog een verbod op auto's etc. etc. zodat de levensgevaarlijke CO2 uitstoot uitgebannen wordt waarna wij weer voldoende werkgelegenheid hebben omdat de krui- , paarde- en koetsje de nieuwe transportmiddelen zullen worden.
  Wij zouden overigens beter de politici op kunnen sluiten in een gesticht.

  Een reactie posten