Burgemeester: 'Zure gekken'

Datum:
 • vrijdag 28 oktober 2016
 • in
 • Categorie: ,

 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Social media zijn gisteren bijna ontploft. Op internet was een film, te te zien waarin te horen is hoe burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon de familie Lombaard uit Wieringerwerf 'zure gekken' noemt. De familie woonde dinsdag de raadsvergadering bij.


  Mike Deutekom

  m.deutekom@hollandmediacombinatie.n1


  De burgemeester maakte zijn opmerking na afloop van de vergadering en had op dat moment niet in de gaten dat zijn microfoon nog aan stond. Nawijn heeft - nadat zijn uitglijder op internet was te zien - de familie Lombaard gebeld om zijn excuses aan te bieden. Ook heeft hij zijn 'oprechte excuses' aangeboden aan de gemeenteraad. Ronald Lombaard is verbijsterd. „Ik had het nog niet gehoord toen hij belde. Ik vroeg hem een mail te sturen maar dat wilde hij niet.

  Burgervader vergat microfoon

  'Later heb ik het filmpje opgezocht op internet en ik heb dat met een brok in mijn keel bekeken. Wat voor burgemeester is dit? Wij zaten daar alleen, hebben niet ingesproken of ├╝berhaupt wat gezegd. En dan word je zonder aanleiding uitgemaakt voor zure gek."

  Op de website van de gemeente Hollands Kroon zijn de opnamen met de gewraakte uitspraken van burgemeester Nawijn sinds gisteren niet meer te vinden voor wie de raadsvergadering wil terugkijken: deze blijken er af te zijn geknipt. „De band loopt live altijd iets langer door dan de vergadering duurt", aldus gemeentewoordvoerster Noortje Slot. „De dag erna worden de opnamen over het algemeen zo gemonteerd, dat ze stoppen wanneer de vergadering is gesloten. Nu dus ook. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat wat er is gebeurd niet iets is om heel trots op zijn."

  ________________________________________________

  Nawijn: 'Dit was enorm dom'     Hollands Kroon „Dit is enorm dom van mezelf, ik vind het onverkwikkelijk dat ik dit gedaan heb", zegt burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon.

  „Tegelijkertijd ben ik ook maar een mens van vlees en bloed. Het is me in de emotie ontglipt, ik heb het gezegd en ga nu diep door het stof." Hij blikt met spijt terug op het incident na de raadsvergadering van dinsdagavond. Nawijn versleet in een onderonsje met griffier Marnix Philips twee inwoners van Wierin­gerwerf, die partij zijn in een burenconflict en op de tribune zaten, onder meer voor 'zure gekken'. De burgemeester was daarbij vergeten zijn microfoon uit te zetten.
  Qui vive

  „Als gemeente weten wij al heel langer wat er speelt in Wieringerwerf. Dat is een particulier conflict dat al jaren loopt, waarmee we in principe geen bemoeienis hebben, maar ons wel voor hebben ingespannen. Het frustreert mij dat ik er tot op heden niet in ben geslaagd dat op te lossen. Dat kwam er ook een beetje uit. Ik had op mijn qui vive moeten zijn, simpel zat. Mensen mogen veel over mij zeggen, andersom past dat niet. Daarom trek ik nu het boetekleed aan."

  Spijt

  De burgemeester belde gisterochtend direct de betrokkenen om zijn excuses aan te bieden, toen hij te horen kreeg dat er via een tweet van GroenLinks behoorlijk wat ophef over zijn uitlatingen was ontstaan. „Dat heb ik gedaan, zonder een seconde na te denken. Van man tot man heb ik gezegd dat ik iets heb gezegd wat absoluut niet kan. Meer dan mijn spijt betuigen, kan ik niet doen."


  In een memo aan de gemeenteraad bood Nawijn vervolgens ook zijn verontschuldigingen aan de politiek aan. De fractievoorzitters en Nawijn zouden gisteravond met
  spoed bijeen komen om achter gesloten deuren over het incident te spreken, maar er waren te veel mensen verhinderd. Wanneer de bijeenkomst nu wordt gehouden, is nog niet bekend.

  „Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. Het is aan anderen om over mij te oordelen, ik heb niks te verbergen. Er zijn genoeg andere vraagstukken die meer aandacht verdienen, ik kan alleen uitleggen dat ik een spontaan persoon ben die in een onbewaakt ogenblik soms ook iets ondoordacht zegt", legt Nawijn uit.

  Vrees dat de kwestie een vervelend staartje voor hem tot gevolg zal hebben, heeft de burgemeester niet. „Nee, ik ben sowieso niet bang aangelegd. Verricht mijn werk naar eer en geweten, maar maak net als ieder ander mens fouten. Dat geef ik ruiterlijk toe."

  Jip Pankras, leider van Senioren Hollands Kroon, noemt de uitlatingen van Nawijn 'uiterst onverstandig'. „Dat je een geschil hebt met bepaalde mensen, dat kan. Maar daar moet je op een normale manier mee omgaan. Het zijn wel inwoners van Hollands Kroon. Ik heb begrepen dat Nawijn inmiddels excuses heeft gemaakt. Die lijken me zeer op hun plaats."

  De zaak kwam aan het rollen toen er door GroenLinks Hollands Kroon over werd getweet. „Zelf wist ik van niets, het was een tweet van iemand van onze afdeling", zegt fractievoorzitter Jan Eichhorn. „Ik heb het zelf ook niet gehoord dat de burgemeester het gezegd heeft. Maar laat ik het erop houden dat het beslist 'niet handig' was wat hij heeft gezegd."

  Openbaar

  Johan Paul de Groot (ChristenUnie) gaat de kwestie met zijn achterban bespreken. „Het is natuurlijk ongelofelijk knullig. Het kan gewon niet. Vorige week hadden we nog een bijeenkomst waarin de kernwaarden van onze gemeente werden besproken: vertrouwen, lef, contact, respect en bevlogenheid. Daar past dit niet bij. Ik vind ook dat we hier in de raad; in de openbaarheid, over moeten debatteren. Ik verbind er nog geen consequenties aan, maar dit kan niet alleen met excuses binnenkamers worden afgedaan. Dit is njet hoe we in Hollands Kroon met inwoners omgaan."

  Ook Elaine Vlaming van het CDA is geschrokken van de uitglijder van Nawijn, maar wil er inhoudelijk niet veel over kwijt.. „Dit is niet handig, dat staat voorop. Maar ik heb begrepen dat hij zijn excuses heeft gemaakt. Voor de rest gaan we deze kwestie intern bespreken."

  Noorhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten