'Iepengemeente' Hollands Kroon wordt jaar na jaar steeds. kaler

Datum:
 • woensdag 7 september 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - De iepziekte zorgt voor kaalslag in de gemeente Hollands Kroon. Sinds 2012 zijn er al honderden bomen gerooid als gevolg van de besmettelijke schimmelaandoening. 
  Mike Deutekom  Met de 1233 nu te kappen iepen komt het totaal op bijna 3400 stuks. En slechts een deel wordt herplant, zo laat gemeentewoordvoerder Noortje Slot weten. „

  Bijzondere locaties hebben prioriteit bij het herplanten. Maar ons budget is niet toereikend om alle te kappen iepen te kunnen vervangen", zegt Slot. ,,Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om bomen Schimmel tussen de singels. De meeste daarvan staan op Wieringen, en hebben een stamdiameter van vijf tot twintig centimeter." Niet direct de allergrootste en meest beeldbepalende bomen, geeft Slot toe. „Maar het blijft zonde." Hollands Kroon is de iepengemeente bij uitstek, met circa tien procent van alle in Noord-Holland aanwezige iepen.
  ________________________________________________________

  Schimmel
  De iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostoma Ulmi. „De schimmel komt in de houtvaten van de iep terecht. Als reactie hierop sluit de boom de geïnfecteerde houtvaten af, waardoor de watertoevoer stagneert. De iep verwelkt en sterft uiteindelijk af", zo meldt de lepenwacht, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties voor het behoud van de iep in ons land. De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die van boom naar boom kruipt.

  ________________________________________________________

  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Slopt weet het immer beter. Het budget t.b.v. vervanging is niet toereikend zegt ze. Dit is een leugen van de eerste orde. Er is ruim voldoende budget als je het maar wilt aanwenden en daarover wilt en kán communiceren met jouw andere collega wethouder. In dit geval uiteraard Meskers de euro-vreter van de Waddenpoort en de Kooyhaven van de gemeente Den Helder. Dáár ging immers ongevraagd € 350.000 naar toe ! Wat, budget tekort !

  Anoniem zei

  Verkoop dat hout - voor de kachel of gaat de 'tuinman'ermee vandoor? Is het handeltje voor hem?

  Anoniem zei

  Het is verboden een stukje iep in bezit te hebben. Staat een bekeuring op.

  Maar deze gekapte iepen mogen wel door een vervoerder naar Belgie worden afgevoerd. Weliswaar met vergunning maar toch; 300 kilometer door Nederland rijden daar komen toch heel wat schimmels los zou je zeggen.
  Het is een grote leugen. Een grote verdienste voor heel VEEL partijen. Laat je niets wijsmaken.

  Een reactie posten