Afvoer kernafval Petten 'onhaalbaar'

Datum:
  • woensdag 28 september 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Petten - Het afvoeren van de meer dan 1600 vaten historisch nucleair afval van Petten naar Zeeland is volgens NRG - de exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten - financieel onhaalbaar. 
    Roel van Leeuwen 

    Dat meldt de NOS. De NOS meldt op basis van 'bronnen' dat de Tweede Kamer eind deze week wordt ingelicht over de problemen met het kernafval dat onder de grond ligt opgeslagen. Halverwege de jaren tachtig besloot de politiek dat al het kernafval in Nederland centraal moet worden opgeslagen. Gekozen werd voor het Covra in Zeeland. Maar NRG werd hierdoor met grote financiële prdblemen opgezadeld. De ruim 1600 vaten vol splijtstofhoudend afval die sinds de jaren zestig zijn opgespaard en zijn opgeslagen in stalen vaten met daaromheen betonnen buizen, zouden aanvankelijk voor honderden jaren in de bodem bij Petten worden opgeborgen.

    Al eerder was bekend dat de afvoer van het historisch nucleair afval flinke vertraging heeft opgelopen. Het ompakken gebeurt in een afgeschermde ruimte met speciaal hiervoor ontwikkelde apparatuur. De hele afvoeroperatie zou minimaal 100 miljoen euro kosten. Een last die NRG niet kan dragen.

    82 miljoen 

    Het bedrijf verkeert al geruime tijd in financiële problemen. Zo moet het bedrijf nog een lening van 82 miljoen euro terugbetalen aan het Rijk. Deze lening was noodzakelijk nadat de ruim vijftig jaar oude reactor enkele jaren geleden geruime tijd buiten bedrijf moest worden gesteld nadat er defecten waren geconstateerd.

    Hierdoor liep NRG veel inkomsten mis. In de reactor worden onder meer medische isotopengeproduceerd die worden gebruikt bij de behandeling van kankerpatiënten.

    Volgens de directie van NRG ligt het afval momenteel veilig opgeslagen. Wel zouden een aantal vaten corroderen. De vaten moeten worden verwijderd en vervangen door nieuwe vaten. In totaal zouden 109 gecorrodeerde vaten succesvol zijn omgepakt in nieuwe vaten. Bij zes vaten is dit niet gelukt. Deze moeten volgens een aangepaste procedure worden omgepakt.

    NRG verwijst naar een eerder statement waarin de directie heeft gezegd dat de afvoeroperatie al jaren zwaar drukt op de bedrijfsresultaten, maar dat het bedrijf niet zal accepteren dat de veiligheid ooit in het geding komt.


    Noordhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten