Provincie geeft meer ruimte aan tulpenbroeierijen

Datum:
 • woensdag 10 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • VERLAAT - Tulpenbroeiers in de Kop van Noord-Holland krijgen meer ruimte om uit te breiden. De provincie staat ontheffingen voor forse nieuwbouw vaker toe. Vooral voor middelgrote broeierijen is de verruiming van groot belang.

  Door Ed Dekker - 10-8-2016,

  Wij willen in de agrarische sector steeds meer toe naar maatwerk”, stelt gedeputeerde Jaap Bond van landbouw en economie. „Toegespitst op het afzonderlijke bedrijf.” Hij wijst op de recente toestemming in Hoogkarspel voor bedrijfsbebouwing van liefst maximaal vier hectare. Deze tulpenbroeier krijgt ook van de gemeente medewerking.

  Schaalvergroting

  Boven de lijn Alkmaar-Hoorn geldt voor het grootste deel het maximum van twee hectare als agrarisch bouwblok. De provincie heeft deze limiet opgelegd in 2011. Steeds meer telers van snijbloemen uit bloembollen onder glas - broeiers - lopen op tegen deze beperking, door schaalvergroting.

  Noord-Holland telt ruim 260 broeierijen, met 170 miljoen euro omzet. De meeste bedrijven staan in Hollands Kroon, Medemblik, Koggenland, Stede Broec en Drechterland.

  Lastig

  De tien grootste broeiers (elk meer dan 25 miljoen stuks tulpen per jaar) kregen al snel ontheffing voor een extra groot bouwblok. Voor de categorie daar net onder was dat heel lastig. Dat zijn veertig bedrijven, met elk jaarlijks tussen de 7,5 miljoen en 20 miljoen stelen.

  De tulpenbroeierij floreert. Deze bedrijfstak is sterk gericht op groei. In de komende vijftien jaar willen vijftien tot veertig broeiers meer nieuwbouw dan het huidige bouwblok toelaat. Deze uitbreiding gaat vooral om schuurkassen van drie tot vier hectare per bedrijf.

  Tot 160 ha nieuwbouw

  Tot 2030 kan de oppervlakte nieuwe schuurkassen in Noord-Holland oplopen tot 160 hectare. Dit blijkt uit een studie van de provincie. Erik van Dam van bollenbedrijf Triflor in Oude Niedorp was betrokken bij dit onderzoek. Het rapport is reden om de regels voor nieuwbouw te verruimen. Die worden vastgelegd in de nieuwe provinciale Structuurvisie.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten