Glyfosaat met tallowamine eruit

Datum:
 • zaterdag 20 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Het Ctgb trekt per 22 augustus de toelating in van alle gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat in combinatie met de hulpstof tallowamine bevatten. Over een aflever- en opgebruiktermijn moet nog worden beslist.

  Geplaatst op vrijdag 19-08-2016 Akkerwijzer.nl  De toelatingsinstantie geeft hiermee gehoor aan het besluit van de Europese Commissie van begin augustus. Toen besloot de Commissie de toelating van glyfosaat te verlengen, onder een aantal voorwaarden, waaronder een verbod op de hulpstof tallowamine. Uit toxicologisch onderzoek blijkt dat glyfosaat in combinatie met tallowamine een gezondheidsrisico kan opleveren voor de gebruiker.

  Uitvloeier

  Het intrekken van de toelating heeft in Nederland betrekking op 36 middelen, waarvan 12 moedertoelatingen en 24 afgeleide producten. Tallowamine is een soort uitvloeier; een zeepachtige substantie die de oppervlaktespanning van water vermindert en die bovendien de indringing in het blad verbetert. Producten met tallowamine zijn nog vrij gangbaar, maar er zijn ook alternatieven op de markt.

  Voorraden

  Wat het besluit precies betekent voor de voorraden die nog in de handel zijn en die nog bij akkerbouwers in de kast staan, is op dit moment nog niet te zeggen. Volgende week neemt het Ctgb een besluit over de termijnen.

  Tekst: Egbert Jonkheer
  Beeld: Egbert Jonkheer


  0 reacties :

  Een reactie posten