Akkerbouwers naar Raad van State om kabels voor Windpark Wieringermeer

Datum:
 • vrijdag 19 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - MIDDENMEER - Vijf akkerbouwers uit Middenmeer stappen naar de Raad van State vanwege het Windpark Wieringermeer. Zij verzetten zich tegen het tracé van een stroomkabel door hun land.

  Door Ed Dekker - 19-8-2016,   Deze 150 kv-kabel legt hen allerlei beperkingen op. „Wij krijgen wel de lasten en niet de lusten”, zegt agrariër Pieter van Til. De kabel moet achter hun bedrijf komen, zo bepaalde de provincie.
  Aan de voorzijde zijn langs de Kleitocht zijn tien van de 99 molens gepland, op land van anderen. En die krijgen jaarlijks 30.000 euro vergoeding. De vijf akkerbouwers eisen dat ook de kabel op dat land wordt aangelegd. Netbeheerder Tennet wil dat niet.

  De Raad van State behandelt de kwestie waarschijnlijk in het najaar.  Principekwestie

  Voor de vijf akkerbouwers aan de Molenweg is de strijd tegen het tracé een principekwestie„Zo’n kabel beperkt je bedrijfsvoering. Veel werkzaamheden worden onmogelijk, zoals diepploegen. Jij blijft verantwoordelijk voor schade. Zonder noemenswaardige compensatie. Wie een molen op zijn land toestaat, krijgt elk jaar liefst 30.000 euro. Wij de lasten, een ander de lusten. Dat is onrechtvaardig.”

  Akkerbouwer Pieter van Til is naar de Raad van State gestapt, samen met vier buren. In ’Den Haag’ pleiten zij voor een ander tracé van een 150 kv-kabel. Niet op eigen land achter het bedrijf, maar aan de voorzijde op land van andere akkerbouwers. Daar komen tien molens van het Windcollectief Wieringermeer, langs de Kleitocht. Van Til: „Zij krijgen een forse vergoeding voor het beschikbaar stellen van twintig bij twintig meter grond voor een molen. Prima. Maar er moet niet zo met ons worden omgegaan.”

  1.20 meter diep
  Met 99 nieuwe turbines van het Windpark Wieringermeer moet het stroomnet in de Noordkop worden uitgebreid. De ondergrondse 150 kv-kabel, minimaal 1.20 meter diep, komt tussen het transformatorstation in Anna Paulowna en het te bouwen ’onderstation’ in Middenmeer.

  De provincie heeft het tracé bepaald in april. Dit besluit vechten de vijf akkerbouwers aan bij de Raad van State. Zij wachten op een datum voor de zitting. De provincie heeft eerder hun bezwaren afgewezen.

  Afspraken

  Tennet wil de kabel langs de Zuidermeerweg, aan de rand van percelen. Met aanleg bij de tien turbines zouden landeigenaren volgens de netbeheerder dubbel overlast hebben: van molenbouw én kabelaanleg. Met de keuze voor tracé verderop zegt Tennet te handelen volgens algemene afspraken over zones.

  „Die afspraken zijn richtlijnen, geen wettelijke voorschriften”, stelt juridisch adviseur Han Pelgrum uit Vorden. Hij staat de akkerbouwers bij. De agrariërs voelen zich in een hoek gedrukt. Uiteindelijk kunnen zij worden gedwongen om de kabel toe te staan. Maar zij geven zich niet zomaar gewonnen.

  Subsidie

  De subsidie voor het Windcollectief gaat augustus 2019 in. Dan moeten de molens draaien. Voorzitter Jaap van der Beek is niet bang dat de termijn gevaar loopt door de bezwaren.

  Voor 32 turbines kan Windcollectief Wieringermeer per molen maximaal € 7,2 miljoen subsidie krijgen, over vijftien jaar. Het exacte bedrag hangt af van stroomprijs en productie. De investering voor WCW is € 180 miljoen.

  Noorhollands Dagblad

  4 reacties :

  Anoniem zei

  Diepploegen gaat toch tot 60 cm.!

  PER MOLEN 7,2 MILJOEN EURO S U B S I D I E!!

  Zo, ik ben weer wakker. Ik ga vandaag weer vakken vullen voor 3,80 euro per uur.

  Freek zei

  €3.80 is nait veul moar daipplougn doun wie bie ons tot 1 meter 50. Moi!

  Anoniem zei

  Freekie, Freekie, ik ken een liedje over gekke Freekie.
  Zomaar een reactie over het diepploegen maar niet over de subsidie.

  Hypocriete boer.

  Boeren leven al sinds mensenheugenis op subsidie. Lang leve het CDA. Maar nu hebben we een nieuwe **melkkoe** en die heet windturbine.

  Het heet niet voor niets **melkkoe**!

  En de burger betaald deze ongein.

  Anoniem zei

  7.2 miljoen per molen. Dat is een subsidiëring van (7.2*32)/180 = 128%. In het oosten van het land is de subsidiëring 160% oftewel 9 miljoen per molen. De waanzin ten top!

  Een reactie posten