Grens niet omhoog? Dan geen datacenters

Datum:
  • donderdag 14 juli 2016
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hollands Kroon - Middenmeer - Torenhoge 'serverflats op agriport A7 in Middenmeer serieuze optie.
     
    Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl 




    'Serverflats' bij A7 Middenmeer


    Middenmeer - Meerdere wereldwijd opererende softwarebedrijven hebben hun oog op Agriport A7 in Middenmeer laten vallen. Er is concrete interesse om zich, in navolging van het Amerikaanse Microsoft, op het bedrijventerrein met vooral glastuinbouw te vestigen. Voorwaarde is wel dat deze multinationals ruimte willen om 'server-flats' mét een maximumhoogte van veertig meter te kunnen bouwen. De bouwhoogtelimiet daar is vijftien meter. Vandaar dat Hollands Kroon nu de procedure in werking heeft gezet om die op bepaalde plekken te verhogen. De gemeente verwacht door de bouw van extra datacenters honderden nieuwe banen. Ook is het beter voor het milieu, doordat meer restwarmte en koelwater met de glastuinbouw kunnen worden uitgewisseld.


    Vervolg

    ___________________________________________________________

    Hoge bouwwerken 

    Hoe hoog is veertig meter? Ter illustratie: de Grote Kerk in Schagen meet 54 nieter, de watertoren in Wieringerwaard ruim 51. De zendmast in de Wieringermeer is het hoogste bouwwerk in de Noordkop met 208 meter. De kerktoren van Medemblik is zeventig meter hoog. De typerende silo's in Middenmeer en Slootdorp reiken tot twintig meter. De boomgrens op Agriport ligt op hooguit 25 meter.
    __________________________________________________________ 


     'Serverflats' van maximaal veertig meter hoogte op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer?

    Dat toekomstbeeld - voor sommigen misschien een schrikbeeld - lijkt een serieuze optie. Hollands Kroon wil de bouwhoogtelimiet op zeventig hectare grond, gereserveerd voor bouw van datacenters, verhogen.

    Lijstje 

    De gemeente doet dit op voorspraak van de grondeigenaar en internationaal opererende softwarebedrijven met concrete belangstelling om zich - na de komst van Microsoft - in Midi> denmeer te vestigen.

    „Als de grens op veertig meter wordt gesteld, betekent dat niet dat, zodra die bedrijven deze kant op komen, zij honderd procent zeker ook zo hoog gaan bouwen", stelt Jack Kranenburg van Agriport A7.

    „Is hoogbouw tot veertig meter niet toegestaan, dan weet je wel honderd procent zeker dat ze niet naar Middenmeer komen. Dan strepen ze Agriport van hun lijstje af."

    Door technologische ontwikkelingen in 'datacenterland' worden serverparken voor opslag en verwerking van digitale informatie immers steeds vaker 'gestapeld' en de hoogte in gebouwd. Op die manier is het goedkoper en eenvoudiger om glasvezelverbindingen en energievoorzieningen tot stand te brengen. En wordt het rendabeler om restwarmte en koelwater met de glastuinbouw uit te wisselen.

    Mensen hoeven overigens niet te vrezen dat er torenhoge 'serverflats, mits de politiek zich achter de bestemmingsplanwijziging schaart, pal langs de A7 komen te staan.

    3D-simulaties 

    Uit onderzoek met toepassing van 3D-simulaties blijkt dat blokken hoogbouw ter plaatse - in het hart van de zeventig' hectare, op ruime afstand van de snelweg - nauwelijks in het landschap en vlakbij andere bebouwing op Agriport opvallen.

    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    h.oldeboom zei

    Weer dat geleuter over nieuwe banen en inderdaad, de plaatselijke tuinman en schoonmaker zullen er werk bij krijgen. Maar u gelooft toch niet dat het werkvolk uit de Meer gehaald wordt; dit is specialistisch werk en de werkers komen dus van elders.

    h.oldeboom zei

    Overigens; zou het UF geluid van de windmolens in de Meer nog invloed kunnen hebben op het functioneren van de datacentra?

    Een reactie posten