Agrariër wil stop op datacenters

Datum:
 • dinsdag 19 januari 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Middenmeer - Akkerbouwbedrijf Meerpak BV in Middenmeer verzet zich tegen de komst van meer datacenters op bedrijventerrein Agriport A7. 
  Martijn Gijsbertsen

  De eigenaren van de agrarische onderneming zijn naar de Raad van State in Den Haag gestapt om te voorkomen dat Hollands Kroon de rode loper voor andere softwarebedrijven dan Microsoft uitrolt.

  Het Amerikaanse concern is momenteel langs de snelweg tussen Hoorn en Den Oever bezig met de bouw van een tweede pand voor opslag en doorgifte van digitale informatie. Microsoft wil op haar terrein van veertig hectare in ieder geval nog twee van dat soort servergebouwen realiseren.

  Zeventig hectare 

  Hollands Kroon heeft eerder besloten het bestemmingsplan voor Agriport te willen wijzigen, waardoor flanst Microsoft nog zeventig hectare ruimte aan de Tussenweg vrijkomt voor andere datacenters.

  Die grond, ten noorden van het perceel van de Amerikaanse softwaregigant, wordt gedurende tien jaar gereserveerd. Komen er geen nieuwe geïnteresseerden op af, dan krijgt deze locatie weer haar oude bestemming: glastuinbouw.

  Meerpak, dat op bijna een kilometer afstand van het beoogde terrein actief is, vindt dat een brug te ver. De akkerbouwers, die voor de zitting geen commentaar willen geven, vrezen dat de komst van meer datacenters gevolgen heeft voor hun bedrijfsvoering en bovendien zijn de eigenaren bang dat hun woon- en leefklimaat wordt aangetast.

  Verder menen zij dat niet is aangetoond dat er behoefte is aan ruimte voor nieuwe datacenters en vinden ze dat de milieuconsequenties niet voldoende in beeld zijn gebracht.

  Deze bezwaren zijn eerder ingebracht bij de gemeente, maar daar kreeg Meerpak geen gelijk. Vandaar dat het bedrijf nu naar de hoogste bestuursrechter stapt. De zitting is vrijdag, een uitspraak laat naar verwachting enkele weken op zich wachten.  NHD


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Citaat: "en bovendien zijn de eigenaren bang dat hun woon- en leefklimaat wordt aangetast"...
  Hahaha, en dat wordt gezegd door glastuinbouwers die s'nachts de hele Noordkop in het licht zetten omdat ze hun verduistering niet in orde hebben? Waar zijn ze bang voor dan? Dat zo'n datacentre niet genoeg licht uitstraalt ofzo?
  Hoe verzin je zoiets...

  Anoniem zei

  Zo kennen we de boeren tenminste: klagen als het ze zelf betreft, al is het over het weer, maar lak hebben aan de overlast die ze andere mensen bezorgen met hun gif en hun windmolens.

  Een reactie posten