Gft-bak vijf keer duurder

Datum:
  • donderdag 5 november 2015
  • in
  • Categorie: ,
  •  75 in plaats van 16 euro * Hogere aanslag tientallen gezinnen * 'Nog geluk'


    Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsen@hollandmediacombinatie.nl

    Hollands Kroon - Tientallen huishoudens in de Wieringermeer met een extra bak of meer rolcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) moeten daarvoor bijna vijf keer meer betalen dan het tarief dat zij gewend zijn. Waar de gezinnen tot dusverre zestien euro per extra groene bak moesten betalen, wordt hun nu 75 euro in rekening' gebracht voor de jaren 2014 en 2015. Dat leidt tot boze telefoontjes en klachten aan het adres van afvalverwerker HVC en de gemeente Hollands Kroon.

    „Dat wij dit opeens aan onze broek hebben hangen, maakt mij heel boos", stelt onder andere Bert Adema (57) uit Slootdorp, die naast de standaardcontainer per huishouden een extra groene bak heeft. Ingeleverd „Dat het tarief zou worden gewijzigd, daarvan ben ik nooit in kennis gesteld. Dat had anders gekund. Het is een belachelijke verhoging. Als ik dit had geweten, had ik die tweede bak misschien wel ingeleverd en was ik gaan composteren." Adema is, zo beweert hij, beslist niet de enige. „Er zijn in de Wieringermeer heel veel mensen met een grote tuin, die niet met één container toe kunnen. Die worden hier nu plots mee geconfronteerd, zonder een keuze te hebben gehad."

    De HVC geeft geen commentaar op de kwestie, omdat de afvalverwerker volgens woordvoerster Monic van Eerden uitvoerend is en werkt in opdracht van gemeenten. „Zij bepalen het beleid en dus ook de communicatie over tarifering."

    Zegsvrouw Noortje Slot van Hollands Kroon laat desgevraagd weten dat huishoudens in de Wieringermeer in 2012 al voor 75 euro per extra bak hadden moeten worden aan- geslagen. Toen zijn de vier. gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer gefuseerd en de tarieven gelijk getrokken. „In 2012 en 2013 hebben zij dus eigenlijk nog geluk gehad. Die kosten zijn door HVC wel aan de gemeente vergoed. In 2014 is een nieuwe verordening aangenomen en dat recht gezet. De aanslagen van vorig en dit jaar zijn deze week verstuurd." Over prijswijzigingen voor de gft-container worden inwoners volgens Slot nooit persoonlijk geïnformeerd. ,,Die worden, zoals wettelijk voorgeschreven, gepubliceerd en zijn ook op de gemeentewebsite terug te vinden."

    NHD


    3 reacties :

    Anoniem zei

    De omgekeerde wereld!
    Je moet groen afval inzamelen, het levert alleen maar geld op, de bent de boel netjes aan het houden en dan ook nog meer betalen omdat je meer hebt dan 1 bak.
    Ah, Milieu het toverwoord van heden ten dage.
    Nog even; dan hebben we 21 kleuren bakken in de tuin ter meerdere glorie van de gemeente.
    De gemeente/ (r)overheid zou de burger moeten betalen voor het scheiden van afval.
    Afval is het nieuwe verdienen.

    Anoniem zei

    HVC krijgt gratis brandstof voor hun centrale en verkoopt de onttrokken energie dan
    weer aan inwoners? Wonderlijke constructie.

    Anoniem zei

    Uitgerangeerde politici, familieleden en relaties die bij HVC "werken" moeten natuurlijk jaarlijks een forse loonsverhoging tegemoet kunnen zien en het is toch "logisch " dat de uitgemolken burgers daar voor opdraaien?

    Een reactie posten