Provincie: Molens lastig bij grens 600 meter

Datum:
  • vrijdag 3 april 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • WOGNUM - De provincie geeft in een brief aan de gemeente Medemblik toe dat er weinig kans is op het realiseren van windmolenparken in Medemblik, nu de minimale afstand tussen woningen en molens is vergroot naar 600 meter. Haarlem gaat echter nog niet zo ver om Medemblik als zoekgebied voor nieuwe windmolens te schrappen.


    Door Connie Vertegaal - 3-4-2015

    Bovendien is de provincie absoluut niet bereid om de nieuwe afstandseis ook toe te passen bij het plan voor windpark Westfrisia bij Zwaagdijk-Oost. Dit is een van de vier actuele plannen voor megawindmolens in Medemblik. Als enige van de vier dateert dit plan al uit al 2010. Het is destijds afgewezen, maar valt nu onder een overgangsregeling en daarbij geldt een afstandseis van slechts 300 meter tussen de molens en woningen.

    ’Wij kunnen ons voorstellen dat actiegroepen en omwonenden vragen om voor Westfrisia dezelfde voorwaarden te stellen als voor de plannen van Wind op Land. Echter, projecten onder de overgangsregeling zijn fundamenteel anders dan projecten van Wind op Land’, schrijft de provincie.

    Kritiek van Medemblik dat de gemeente overruled wordt bij de windmolenplannen wordt door Haarlem weggeschoven. Immers, op grond van de Elektriciteitswet ligt de bevoegdheid om te beslissen waar windmolenparken van 5 MW tot 100 MW moeten komen bij de provincie.

    Haarlem kan vanuit Medemblik een nieuwe brief tegemoet zien, waarin de gemeenteraad met klem verzoekt af te zien van windmolenparken op Medemblikker grondgebied. De gemeenteraad stemde donderdag unaniem in met de brief. Wethouder Hans Tigges vindt dat Medemblik succes boekt met het verzet tegen de windmolens. Maar de Stuurgroep Tegenwind, waarin tegenstanders van de windmolens zich hebben verenigd, is ontevreden over het contact met de gemeente. Maria Weeber van Tegenwind. ,,Ik vraag al weken om een afspraak met de wethouder.’’

     Voor de actievoerders moeten nu betere tijden gaan aanbreken. De gemeenteraad besloot dat er breed overleg moet komen met de Stuurgroep Tegenwind en dat er ook een potje geld moet komen waar de tegenstanders van windmolens een beroep op kunnen doen.

    NHD







    0 reacties :

    Een reactie posten