Eerste drijvende getijdencentrale voor schone energie in Den Helder gepresenteerd

Datum:
  • vrijdag 10 april 2015
  • in
  • Categorie: ,
  • DEN HELDER - Tussen Den Helder en Texel is donderdag 's werelds eerste drijvende platform voor het opwekken van getijdenenergie geplaatst. Het is een simpele maar effectieve, betrouwbare energiebron voor voornamelijk afgelegen eilanden.

    Door Internetredacteur - 9-4-2015, 



    Het ongeveer 24 meter lange object heeft onder water een grote turbine hangen. Die genereert elektriciteit door middel van de waterstroming bij eb en vloed. Het gaat om een gezamenlijk product van bedrijven als Bluewater, Damen en Van Oord.
    Met de demonstratie willen ze kopers enthousiast maken. Ze gaan het platform komende tijd uitgebreid testen in het Marsdiep, tussen de haven van Den Helder en het eiland Texel. Als de resultaten goed zijn worden wereldwijd orders verwacht.
    Met het object moeten straks ongeveer tweehonderd Nederlandse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Het product is echter vooral bedoeld voor de export naar de Filipijnen, Indonesië en eilanden in de Grote Oceaan.
    Nu wordt stroom op veel kleine eilandjes in die regio vaak opgewekt met behulp van een dieselgenerator. Dat is relatief duur en vervuilend.
    Burgemeester Francine Giskes van Texel doopte het vaartuig waar de machine onder hangt in Den Helder tot Bluetec Texel. ,,Texel is een schoon eiland in de betekenis van 'mooi', maar we willen als Waddeneilanden ook graag schoon worden qua energievoorziening. Daarom ben ik blij dat er voor onze kust ervaring wordt opgedaan met dit platform voor getijdenenergie", zei zij.

    NHD




    1 reacties :

    P. Dekker zei

    Helaas kunnen we alleen maar lezen dat er ongeveer 200 Nederlandse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Misschien dat er ook een berekening van de kosten per kilowat uur kan worden gegeven, of mogen de hardwerkende burgers middels torenhoge subsidies de rekening weer betalen?

    Een reactie posten