Windsector lapt eigen gedragscode aan de laars

Datum:
  • maandag 30 maart 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • Maandag 15 maart ploft de krant op de mat in Julianadorp. Een dorp met een prachtige omgeving waar toerisme belangrijk is. En wat meldt die krant? Dat er ineens een vergevorderd plan voor een groot windpark op tafel ligt. Niet alleen de omwonenden, maar ook Defensie en een ontwikkelaar van een nabij gelegen nieuwbouwwijk weten van niets en zijn totaal verrast.

    Voor enkele mensen is de schok wel heel groot: bij hen komt er een giga-turbine zo ongeveer in de woonkamer.

    Onfatsoenlijk

    Geen enkele vorm van overleg met de mensen en instanties die door de plannen worden geraakt: hoe onfatsoenlijk kun je zijn? Helaas is dit onfatsoen eerder regel dan uitzondering in de windsector: eerst in eigen kring een plan ontwikkelen en dan de omgeving voor voldongen feiten plaatsen.

    Maar er is meer aan de hand dan onfatsoen. De NWEA, de brancheorganisatie van de windsector, kwam vorig jaar met een gedragscode die nu juist belooft dat omwonenden en andere belanghebbenden zo vroeg mogelijk worden geïnformeerd. Voor ons als NLVOWging die code lang niet ver genoeg: veel te vaag.Wij willen heldere en afdwingbare regels om de belangen van omwonenden te beschermen. Niet alleen als het gaat om waardedaling van huizen, maar ook als het gaat om overlast door geluid en slagschaduw. Voor ons vanzelfsprekend – voor de NWEA èn minister Kamp tot nu toe een brug te ver.

    Maar zelfs de vrome woorden van de NWEA blijken dus niets voor te stellen: zie wat er gebeurt bij Julianadorp. En de NWEA en minister Kamp kijken er naar en doen niets! Geen wonder dat er in dit land ruim 140 actiegroepen zijn die ageren tegen windparken. En ik weet het bijna zeker: ook in Julianadorp zullen mensen zich gaan organiseren om zich tegen de plannen te verzetten.Wij van de NLVOWwillen zelf geen actiegroep zijn want actievoeren doe je beter lokaal.

    Maar wij ondersteunen actiegroepen wel met informatie en voorlichting. Daarom hebben we een eigen gedragscode ontwikkeld om te laten zien hoe het wel moet en hebben we ook een boekje met de informatie die je als burger nodig hebt om weerwerk te kunnen geven.

    Albert Koers

    Gastschrijver; Albert Koers is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (www.nlvow.nl). 




    NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten