VVD de grootste in Noord-Holland

Datum:
  • donderdag 19 maart 2015
  • in
  • Categorie:
  • HAARLEM - De Provinciale Statenverkiezingen zijn in Noord-Holland uitgelopen op een nek-aan-nek-race tussen de VVD en D66. Uiteindelijk trok de VVD met elf zetels aan het langste eind. D66 haalde volgens de laatste voorlopige telling tien zetels.

    Door Roel van Leeuwen - 19-3-2015, 

    Partij voor de Dieren naast D66 grote winnaar
    De opmars van D66 kwam niet als een enorme verrassing. De partij - in Noord-Holland aangevoerd door Joke Geldhof en voortgestuwd door de landelijke populariteit van partijleider Alexander Pechtold - boekte vorig jaar ook bij de gemeenteraadsverkiezingen aansprekende resultaten. Zo was D66 al de grootste partij in Amsterdam. Ook de peilingen wezen D66 als grootste aan in Noord-Holland.
    Bij de start van de campagne voor de Statenverkiezingen gaf Joke Geldhof aan vooral te willen investeren in de Noord-Hollandse economie om zo de werkloosheid omlaag te brengen. Of die boodschap de doorslag heeft gegeven, valt echter te betwijfelen aangezien deze verkiezingen door velen vooral worden gezien als een referendum voor het kabinet-Rutte 2.
    Net als in andere provincies kregen de twee regeringspartijen VVD en PvdA de rekening gepresenteerd voor hun beleid.

    Opgelucht

    De VVD - de afgelopen twee Statenverkiezingen telkens goed voor dertien zetels levert twee zetels in. Maar een opgeluchte Elisabeth Post mag toch de kar trekken bij de coalitiebesprekingen. Voor de PvdA eindigde avond in mineur. Bij de vorige verkiezingen haalde de partij nog elf zetels, maar daar blijven er nog maar zeven van over.
    De SP boekt een zetel winst en komt uit op zes, de PVV blijft op zes, terwijl het CDA waarschijnlijk op vijf zetels blijft staan. GroenLinks komt uit op vier 
    Naast D66 is de Partij van de Dieren de grote winnaar met twee of misschien wel drie zetels (was 1). Ouderenpartij Noord-Holland, 50Plus en de ChristenUnie weten waarschijnlijk hun zetel te behouden.
    Voor nieuwkomers Hart voor Holland met als lijsttrekker LĂ©onie Sazias en de Piratenpartij waren de druiven zuur. Zij slaagden er niet in voldoende stemmen te trekken.
    Op basis van de voorlopige uitslag lijkt de kans aanwezig dat de huidige coalitie (VVD, PvdA, D66 en CDA) een vervolg krijgt.  Ook nu zullen er weer vier partijen nodig zijn voor een sterke coalitie. Het lijkt minder aannemelijk dat de PVV of de SP zullen toetreden tot de coalitie. Al liet Remine Alberts van de SP weten hier zeker voor open te staan.
    De opkomst in Noord-Holland was veel lager dan de vorige keer. Circa 46 procent van de stemgerechtigden nam de moeite om naar de stembus te gaan.

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten