Deur op kiertje voor molens verder op zee

Datum:
 • dinsdag 18 november 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag - Kamp wil voor 2023 vijf grote windparken van 700 MegaWatt realiseren.


  Roel van Leeuwen  

  Minister Kamp van economische zaken wil de industrie tot de zomer van 2015 de gelegenheid bieden om aan te tonen dat de plaatsing van windmolens voor de Noord-Hollandse kust verder op zee financieel aantrekkelijker is dan binnen de 12-mijIszone.

  Hij deed deze toezegging nadat VVD-kamerlid René Leegte had gepleit voor de optie 'IJmuiden Ver'. Op deze locatie verder op zee kunnen volgens hdri grotere windmolens worden neergezet dan vanaf tien mijl voor de kust.

  Volgens Leegte renderen de windmolens daar immers beter doordat het er constanter en harder waait. Bovendien zouden bedrijven kosten kunnen besparen op onderhoud door te werken vanaf een onderhoudseiland op de Noordzee.

  Besparen 

  Door twee windparken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland niet op twaalf mijl vanaf de kust maar vanaf tien mijl te bouwen, denkt Kamp juist 1,2 miljard euro te besparen. Tegen dit voornemen is echter veel weerstand. Onder meer in Zand-voort, waar ondernemers vrezen dat toeristen zullen wegblijven en er veel banen verdwijnen in de toeristische sector. Kamp gaf aan dat molens verder o.p zee volgens zijn gegevens duurder uitvallen, maar stelde nog enige tijd te hebben om dit verder uit te zoeken. „Laat de industrie het maar met berekeningen aantonen dan zal ik de cijfers door ECN laten checken."

  Waardering 

  De minister kreeg tijdens de vergadering van de commissie voor economische zaken vooral waardering voor zijn plannen om fors te besparen op de aanleg van windparken. Kamp heeft allerlei vergunningen voor kleinere parken buiten werking gezet. Hij wil voor 2023 vijf grote windparken van 700 MegaWatt realiseren. De eerste twee windparken komen voor de Zeeuwse kust.

  "Door de aanleg van de elektriciteitskabel naar de parken bij één partij (stroomnetbeheerder TenneT, red.) neer te leggen, denkt Kamp nog eens drie miljard euro te besparen. Bovendien verwacht Kamp hierdoor de kabinetsdoelstelling van zestien procent duurzame energie in 2023 te kunnen behalen.

  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Kamp raast maar door met zijn windenergie. Zo'n beetje iedereen weet inmiddels dat windenergie het grootste bedrog van de laatste jaren is, maar Kamp gaat maar door met het verspillen van miljarden Euro's van de burger.
  Een paar jaar geleden zij Rutte (VVD) nog dat windmolens op subsidie draaien en nu klotsen de subsidies voor de windmolen eigenaren/producenten tegen de plinten op.
  Inmiddels zal Kamp wel de nodige Euro's aan "provisie"op zijn geheime bankrekening in Zwitserland hebben staan, of dacht u dat hij het bestelen van de gewone bugers voor niets doet? Voor wat hoort wat.

  Een reactie posten