Punt achter IJsland-drama

Datum:
 • dinsdag 21 oktober 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • Haarlem - Provincie en gemeenten eindelijk verlost van hoofdpijndossier Landsbanki 


  Roel van Leeuwen Lvan.leeuwen@hollandrilediaccimbinatie.nl

  De provincie Noord-Holland is verlost van een hoofdpijndossier. De resterende IJsland-vorderingen (Landsbanki) zijn zonder verlies verkocht. Voor de provincie ging het om een bedrag van (omgerekend) 81,63 miljoen euro. 

  Ik ben blij dat met de verkoop is zeker gesteld dat nu ook Noord-Holland en haar partners het bedrag volledig terug hebben", reageert gedeputeerde financiën Elisabeth Post nu de transactie is afgerond. De provincie maakt onderdeel uit van de zogenaamde 'Noord-Hollandgroep', waarin een aantal decentrale overheden, dié ook een vordering hadden op Landsbanki, zijn vertegenwoordigd.

  De provincie heeft een voortrekkersrol gespeeld in de verkoop van hun vorderingen. Ook de provincie Groningen en de gemeenten Den Haag en Wouden-berg hebben deelgenomen aan deze transactie.

  De provincie Noord-Holland heeft de Deutsche Bank opdracht gegeven de vordering op de IJslandse bank Landsbanki te verkopen aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. De Nederlandse decentrale overheden hadden een totale vordering van ongeveer 187 miljoen euro. De verkoop, in combinatie met de reeds ontvangen boedeluitkeringen, leidt ertoe dat alle decentrale overheden het volledige bedrag terugkrijgen dat ze in IJsland hadden uitgezet, vermeerderd met toegekende rente. De vorderingen op de boedel van Landsbanki zijn vrij verhandelbaar. Eerder dit jaar heeft De Nederlandsche Bank haar vordering al verkocht, nu volgt de rest, in totaal 16 decentrale overheden.

  ___________________________________________________________

  Boeken gesloten zonder verlies 

  Eind goed, al goed. Behalve de provincie Noord-Holland kunnen andere 
  overheden opgelucht ademhalen. Een paar voorbeelden: 
  * Alphen aan de Rijn heeft geld volledig terug: 3,1 miljoen euro. 
  * Naarden: had vordering van 1 miljoen euro. 
  * Texel: claim van 8,3 miljoen, volledig terug.

  ___________________________________________________________


  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten