'Nu al schijt aan poepruimen'

Datum:
 • dinsdag 21 oktober 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Inwoners Hollands Kroon vinden schrappen regels flauwekul


  Marieke de Jong

  Er zijn weleens mensen die hem erop aanspreken dat zijn hond losloopt, maar daar trekt Robert van Klaveren zich niks van aan. „Ik zeg dan: ja dat weet ik. Ik laat hem toch zelf los. Dat is mijn eigen keuze. Hij luistert toch naar me?"

  Minder betutteling en meer verantwoording voor de burger. In de gemeente Hollands Kroon vinden inwoners het maar kul: regeltjes afschaffen zodat zij meer vrijheid krijgen.

  Afschuiven van verantwoordelijkheid noemen we dat hier", zegt Marit Jansen uit Anna Paulowna. „Voor overlast draaien wij dus op", zegt een plaatsgenote.

  Oplossen 

  Als het aan Hollands Kroon ligt, verdwijnt tachtig procent van alle regels uit de algemene plaatselijke verordening. Mensen die honderipoep niet opruimen, wildplassen of een winkelkarretje meenemen, krijgen geen boete ineen Handhaven kost namelijk tijd en geld, zegt burgemeester Jaap Nawijn. Burgers kunnen wangedrag best zelf oplossen door elkaar aan te spreken.

  Maar gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren? Die vraag levert nogal wat hoongelach op in de kop van Noord-Holland. „Lekker makkelijk he? Burgers problemen laten oplossen", zegt André Gloch. „Het wordt alleen maar erger, want mensen spreken elkaar niet aan. De parken liggen nu al vol poep. Ze hebben er letterlijk schijt aan."

  Plassen 

  Ook Brenda Jongejan vindt dat hierin een taak is weggelegd voor de gemeente. ,,Moet ik dan mensen die na een avondje stappen tegen een boom plassen, erop wijzen dat dat niet mag? Je krijg toch alleen maar een grote mond."

  „Ik kan me wel voorstellen dat de gemeente regels wil afschaffen", zegt Thea de Vries optimistisch. Het kan namelijk wel wat minder in Nederland-regeltjesland. ,,Daarbij zijn wij een nette gemeente." En inderdaad: winkelkarretjes worden teruggezet. Posters hangen op reclamezuilen. En ook op het grasveld aan de Molenvaart, waar continu mensen hun hond uitlaten, is geen drol te vinden.

  Zere been 

  Toch is het bezuinigingsplan een schop tegen het zere been van veel inwoners. Helemaal omdat Hollands Kroon een dure woonboot huurt voor burgemeester Nawijn, terwijl hij daar volgens bewoners amper is.,,Dat wordt allemaal betaald door ons. Laat ze daar maar op bezuinigen", zegt René Wijbrands. „Elke maand kost dat achthonderd euro", zegt Evert Prijs lachend. Hoewel de gemeente volgens hem weinig mist als de regels echt verdwijnen, zijn ze er niet voor niets. „Ze delen toch al nooit een boete uit, dus waarom afschaffen? Als de regels er niet meer zijn, ben je ze kwijt ook." Een eindje verderop laat Robert van Klaveren zijn hond uit langs de Molenvaart. „Voet! Voet", roept hij naar de loslopende boxer die zich zichtbaar inhoudt om met een noodvaart naar de honden aan de overkant te rennen. Ook Van Klaveren snapt wel dat Nawijn zich weinig populair maakt met uitspraken als 'meer verantwoordelijkheid voor individuen'.

  Goed

  Maar Van Klaveren neemt het tegelijkertijd toch op voor Nawijn. „Ik vind het eigenlijk heel goéd• dat ze niet meer willen handhaven. Honden mogen hier nergens loslopen. Dat is belachelijk."


  NHD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Prima dat er heel veel regels gaan verdwijnen want er was al geen touw meer aan vast te knopen. Bijvoorbeeld borden aan de grens van de dorpen met daarop “verboden te overnachten in vrachtwagens, campers, bussen, enz”. Niemand die zich er aan hield en deed zich al eens een situatie voor waarbij er voor veel overlast werd gezorgd dan kon je politie en gemeente bellen tot je een ons woog en dan werd je vervolgens naar het kastje van de muur gestuurd. Van gemeente naar politie en vervolgens weer terug en weer terug.
  De handhavers in de gemeente hadden een luizen baan want er werd steevast het excuus aangevoerd: "wij gedogen het" en uitgepraat was je. Er kunnen dus zo hier en daar met de verminderde regelzucht wel wat handhavingambtenaren naar huis gestuurd worden, scheelt de burgers weer gemeentelijke belasting.
  .

  Een reactie posten