Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat bollenbedrijven controleren

Datum:
 • zaterdag 11 oktober 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Noordkop - HHNK gaat in zijn hele beheersgebied  bloembollenbedrijven controleren.

  Vanaf oktober tot en met 1 december controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in zijn beheergebied of bloembollenbedrijven de juiste maatregelen treffen om verontreiniging van het oppervlaktewater tegen te gaan. Deze controles voert HHNK uit om gezamenlijk tot een betere waterkwaliteit te komen. Lozingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater zijn verboden en dienen voorkomen te worden. Ze tasten de groei en voortplanting aan van flora en fauna waardoor de waterkwaliteit vermindert. 

  Nabij hemelwaterafvoeren gaat HHNK onder andere controleren op:
  • Opslag van bollenkisten. Sla de bollenkisten overdekt op zodat bij een regenbui geen gewasbeschermingsmiddel afspoelt naar de sloot. 
  • Ontsmetten van bloembollen. Laat bollenkisten na dompeling minimaal één nacht uitlekken. Zorg voor voldoende opvangcapaciteit van ontsmettingsvloeistof onder het dompelbad. 
  • Stalling van de spuitmachine. Overweeg een overkapte vul- en reinigingsplaats aan te leggen. Deze is dan tevens geschikt voor de (tijdelijke) stalling van spuit- en plantmachines. 
  • Transport van bollen. Bij het laden van kisten met ontsmette bollen kan er gewasbeschermingsmiddel uit de kisten lopen. Voorkom dat de heftruckbanden het middel verplaatst van de ontsmetruimte naar het erf. Vang lekwater op tijdens transport van bollen naar het land.
  Controleren
  HHNK gaat in zijn hele beheersgebied  bloembollenbedrijven controleren. In gebieden waar we veel en vaak gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater aantroffen, voert HHNK extra controle uit. HHNK informeeert de bloembollentelers over praktische maatregelen tegen erfafspoeling om schadelijke lozingen in oppervlaktewater te voorkomen. De maatregelen zijn in overleg met de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) samengesteld.

  bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 10/10/14 
  0 reacties :

  Een reactie posten