Geen verbod landbouwgif imidacloprid

Datum:
 • dinsdag 28 oktober 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Haag - Er komt voorlopig geen verbod op het gewasbeschermingsmiddel imidacloprid.

  Dat heeft ver- antwoordelijk staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. Eerder dit jaar meldden Nederlandse onderzoekers in het vakblad Nature dat het gif ook voor veel vogels fataal kan zijn.

  Zodra er een oorzakelijk verband kan worden aangetoond tussen het middel en de vogelsterfte, zal Dijks-ma het gif verbieden. Volgens het College voor de toelating van gewas-beschermingsmiddelen en biociden en de Europese voedselveiligheidsautoriteit wijst de publicatie in Nature wel op een samenhang, maar is niet bewezen dat de vogels sterven als gevolg van het gif.

  Zolang dat causaal verband niet bewezen is, begaat er geen rechtsgrond om mldelen op basis van imidacloprid te verbieden, aldus Dijksma.

  Zij geeft verder aan dat gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren groener moeten worden. Om Nederlandse tuinders en boeren daarbij niet te veel te benadelen, wil ze dit in Europees verband gaan oppakken. „Samen met gelijkgezinde landen wil ik in Europees verband komen tot een actieprogramma om over te schakelen op een pakket van gewasbeschermingsmiddelen met minder risico's voor mens, dier en milieu."

  NHD

  ____________________________________________________________

  ctgb PERSBERICHT
  28 oktober 2014
  Ctgb rekent op afname imidacloprid in water door genomen maatregelen  3 reacties :

  Anoniem zei

  Waarom zou je ook als verantwoordelijk bewindspersoon giftige bestrijdingsmiddelen verbieden?
  Rapporten in het buitenland hebben al lang bewezen dat de bestrijdingsmiddelen zeer schadelijk zijn voor mens en dier, maar door zelf weer volstrekt overbodige onderzoeken te laten verrichten kan je het verbod weer jaren uitstellen.
  Zo werkt dat bij dat criminele stelletje in Den Haag.

  h.oldeboom zei

  Vandaag wordt de beveiliging van de tweede kamer verscherpt hoewel er volgens zegslieden geen dreiging is; men doet dit uitsluitend uit voorzorg.
  Vandaag wordt Imidacloprid niet verboden (inmiddels wel in het buitenland) omdat er geen causaal verband bewezen is (in Nederland).
  Zo voorzorgen de politici wel voor zichzelf en tegelijkertijd ontzorgen zij de bewoners en agrariërs op het platteland door een bewezen Nederlands causaal verband te eisen tussen Imidacloprid en Nederlandse volksgezondheid.
  Er deugt echt niks van die Dijksma maar ook zij heeft een hoog inkomen nodig om als nar haar idiote hoedjes op Prinsjesdag te kunnen betalen.

  Anoniem zei

  Mijnheer Oldeboom, Dijksma heeft haar hoge inkomen ook nodig om al haar overtollige gewicht (kilootje of 75?) te kunnen handhaven. Ze legt net zo makkelijk de adviezen van de gezondheidsraad naast zich neer om zich te kunnen bliven volproppen.

  Een reactie posten