Geen extra belastingverhoging voor burgers Schagen

Datum:
 • woensdag 8 oktober 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • SCHAGEN - Inwoners van de gemeente Schagen gaan het komende jaar ongeveer 4,25 procent meer aan gemeentelijke heffingen betalen dan in 2014. Dit wordt vooral veroorzaakt door een stijging van het tarief voor de afvalinzameling.

  Martin Visser 8-10-2014 NHD

  Nieuwbakken wethouder André Groot van financiën kon dit woensdagmiddag melden bij de presentatie van de gemeentelijke begroting voor 2015. Schagen heeft flink moeten snijden in de uitgaven om de begroting dekkend te krijgen. Dat er tot 2018 zes miljoen bezuinigd moest worden op last van de rijksoverheid was al bekend, kort geleden deed Den Haag daar nog eens 2,2 miljoen euro bovenop.
  ,,Die extra bezuiniging kunnen we in ieder geval realiseren zonder extra belastingverhoging voor de burgers'', zegt Groot. ,,Daar zijn we heel blij mee.'' Dat de burgers volgend jaar wel extra moeten betalen heeft niet te maken met tariefsverhogingen, maar met het compenseren van de gestegen kosten.

  Ozb omhoog

  Zo wordt de onroerende zaakbelasting met anderhalf procent verhoogd om de inflatie te compenseren. Het tarief voor de reiniging gaat voor een gemiddeld gezin met drie procent omhoog. Dit omdat de kosten van de inzameling gestegen zijn. ,,En dat tarief moet kostendekkend zijn''; aldus Groot.
  Het gemeentebestuur heeft de 2,2 miljoen die extra moet worden bezuinigd vooral 'in eigen huis' gevonden. Bij voorbeeld door zaken waarvoor in het coalitieakkoord geld was gereserveerd slimmer te financieren. Groot noemt als voorbeeld de bouw van een openbaar toilet in Callantsoog.

  Toilet

  ,,Daarvoor was geld beschikbaar, maar we hebben uiteindelijk de kosten van dat toilet weten te betalen van het budget dat voor de totale renovatie van het dorpsplein beschikbaar was. Het bedrag dat via het coalitieakkoord gereserveerd was hoeven we dus niet uit te geven.'' Zo werden volgens Groot nog meer slimme besparingen gedaan.
  Bij voorbeeld door de begrotingen van de fusiegemeenten door te spitten. Zo bleek Harenkarspel al geld te hebben gespaard voor een project dat ook op de lijst van het nieuwe college van burgemeester en wethouders stond. Daarnaast wordt geld bespaard op het ambtelijk apparaat.
  Zo neemt de Veiligheidsregio taken over van de gemeenten, waardoor die ambtenaren anders in kan zetten. Of eventueel met minder mensen toe kan. ,,Maar wel zonder gedwongen ontslagen'', haast Groot zich te zeggen.
  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten