'Peuterspeelzalen Hollands Kroon gaan verdwijnen'

Datum:
  • dinsdag 9 september 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  •  9-9-2014 - HOLLANDS KROON - Dertig leidsters wellicht op straat 


    Door Marten Visser

     Het gemeentebestuur van Hollands Kroon draait de peuterspeelzalen de nek om.

    Dat stelt directeur Jacco Dros van Stichting Voorschool, die in de Noordkop diverse peuterspeelzalen exploiteert.

    Burgemeester en wethouders bezuinigen fors op het peuterspeelzaalwerk. De gemeente wil voortaan alleen nog subsidie verstrekken voor kinderen die vanwege een taal- of ontwikkelingsachterstand de voorschoolse opvang echt nodig hebben (de zogeheten voor- en vroegschoolse educatie). Dit subsidiegeld gaat niet naar de peuterspeelzalen maar naar de kinderopvang, omdat die zegt de voorschoolse educatie goedkoper te kunnen doen.

    Het effect van dit besluit is volgens Dros dramatisch. ,,Als dit doorgaat dan moeten alle peuterspeelzalen in Hollands Kroon sluiten. Dit is het meest trieste scenario dat ik in heel Noord-Holland heb gezien.

    Leidsters

    De cijfers zijn hard, rekent Dros voor. ,,Het betekent dat bij ons dertig leidsters op straat komen te staan.’’ Zoals bekend wordt er landelijk fors bezuinigd op het peuterspeelzaalwerk. Gemeentes moeten daarom ook snijden in de subsidies.

    Burgemeester en wethouders van Hollands Kroon laten nu weten zich alleen nog in te willen spannen voor de kinderen die een taalachterstand hebben, bij voorbeeld omdat hun ouders slecht Nederlands spreken. Of omdat ze zeer laag opgeleid zijn.

    In totaal komen zo’n 110 kinderen in Hollands Kroon hiervoor in aanmerking. Dit is overigens fors meer dan de zestig waarvan de gemeente tot nu toe uitging.

    NHD



    2 reacties :

    Anoniem zei

    De Gemeente Hollands Kroon is kortzichtig en denkt geld te besparen, maar feitelijk halen ze op termijn zichzelf hele hoge kosten op de hals, want:
    Op wellke wijze denkt de Gemeente Hollands Kroon hun doelgroep kinderen te kunnen traceren? De groep 0-4 jarigen is nergens zo goed in beeld als bij de peuterspeelzalen en die gaan ze sluiten. Dit kan op geen enkele wijze worden opgevangen, want: Het consultatieburo ziet te peuters nauwelijks.
    Alleen ouders die beiden werken gaan naar het kinderdagverblijf, anders is het niet te betalen, dus de kinderen waarvan 1 ouder werkt, zijn thuis....
    Alleen kinderen die bij het CJG of Gemeente op andere wijze, via problematiek van hun ouders, al in beeld zijn of vluchtelingen, worden nog herkend als 'doelgroep'. De andere peuters zijn niet meer in beeld bij de gemeente.Geen enkel organisatie weet zoveel over gezinnen en kinderen in die leeftijdsklasse, als de peuterspeelzalen. Geen enkele organisatie is zo laagdrempelig in de dorpen aanwezig. Op geen enkele wijze kan de gemeente tegen gelijke kosten, zo'n grip krijgen op die leeftijdsklasse. Via CJG, consultatieburo is het onmogelijk om bij zoveel gezinnen 'binnen' te komen, als de peuterspeelzalen.
    De gemeente gaat met wijkteams werken, maar die moeten van 'derden' informatie krijgen, bijvoorbeeld de psz. ( zie beleidsdocument gemeente ). Maar die zijn er niet meer, dus weet je niets over die groep als Gemeente.
    De Gemeente Hollands Kroon gooit de peuter met het badwater weg! Er is straks een hele grote groep kinderen, die ook taalachterstand hebben of spraakproblemen of andere ontwikkelingsachterstanden, maar die worden niet gesignaleerd, omdat niemand die kinderen ziet.....Die zijn thuis tot ze 4 zijn en zijn afhankelijk van de kennis en kunde van hun ouders.

    Wat gaat er gebeuren?
    Er staan straks heel veel kinderen van 4 jaar op de stoep bij de basisscholen, die nog nooit bij een kinderopvang of peuterspeelzaal zijn geweest ( net als 40 jaar geleden....). Stel 30 kleuters bij 1 basisschool: Statistisch gezien, zit er hier zeker 1 kind bij waarvan sprake is van kindermishandeling, en zeker 5 a 6 hebben ontwikkelingsachterstanden. Als de kinderen naar een peuterspeelzaal waren geweest, dan was dit al lang gesignaleerd en was er actie op ondernomen. Zonder peuterspeelzalen moet het nu nog gesignaleerd worden en moet er zo nodig nog hulp worden gezocht. Bovendien heeft een kleuterleidster 30 kleuters en een peuterleidster 16 met 2 leidsters, dus zal het ook eerder gesignaleerd worden. Kortom: Ipv hulp op zo'n 3 jarige leeftijd, komt dat pas op 5,5 a 6 jarige leeftijd.....
    Gevolgen: - De achterstand van het kind is toegenomen
    - De problematiek is vaak groter geworden, dus meer specialistische hulp nodige, die bovendien duurder is ( het zal vaker voorkomen, dat lichte opvoedondersteuning voor de ouders niet meer voldoende zal zijn)
    - Hoe later de hulp, hoe meer kans op blijvende achterstand / schade.
    - Scholen krijgen te maken meer kinderen met een achterstand.
    - Scholen krijgen meer te maken met kinderen, die beter meteen naar speciaal onderwijs waren gegaan ( er worden meer kinderen onnodig heen en weer geplaatst)

    Conclusie:
    1. De Gemeente moet fors investeren om de doelgroep kinderen boven water te krijgen.
    2. De Gemeente moet fors investeren in Jeugdzorg, JGZ e.d. omdat de problematiek bij kinderen later duidelijk wordt en dus intensievere, langduriger en specialistischer hulp veel vaker noodzakelijk zal zijn = duurder...

    Alleen al een jaar een kind uit huis plaatsen kost de Gemeente €100.000,00.......Laat staan allerlei andere dure, specialistische hulp...
    De peuterspeelzalen kosten de Gemeente zo'n €600.000,00 en biedt gelijke kansen en mogelijkheiden voor alle kinderen in de Gemeente.
    Zo terugverdient, volgens mij.

    Anoniem zei

    Anoniem, zou het niet beter zijn om de grenzen eens te sluiten, dan is het probleem met de kinderen die slecht of helemaal geen Nederlands snel opgelost?
    Ook beter voor onze ouderen die aan alle kanten worden gekort ten gunste van de nieuwe Nederlanders.
    Als we nu nog het luxe leven van de criminelen in de gevangenissen aan banden leggen die het momenteel ook een stuk gerieflijker hebben als onze ouderen dan schieten we al aardig op, maar dat zal dan ten koste gaan van het hele hulpverleningscircus, zou het niet anoniem?

    Een reactie posten