Faunabescherming teleurgesteld om uitspraak RvS

Datum:
 • woensdag 6 augustus 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • CAMPERDUIN - De Raad van State wijst erop dat de strandhoofden voor de kust van Petten geen deel uitmaken van een Natura 2000-gebied. 


  Door Adri Klinkenberg

  De Raad van State gaat niet in op de eis van Faunabescherming om de uitvoering van de kustversterking Zwakke Schakels bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering stil te leggen. Dit blijkt uit een uitspraak die woensdag bekend werd gemaakt.

  Stillegging kost 2,4 miljoen euro per week De Raad van State vindt het belang van de kustverdediging en de hoge kosten die gemoeid zijn met stillegging, 2,4 miljoen euro per week, zwaarder wegen dan het belang van Faunabescherming die opkomt voor het voedselgebied van scholeksters en steenlopers. Het is de derde keer dat de Raad van State afwijzend staat tegenover de eis tot stillegging van de zandsuppleties door Van Oord-Boskalis.

  De Raad van State zegt te verwachten dat eind oktober of begin november de definitieve uitspraak wordt gedaan over het Projectplan Zwakke Schakels van Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland. Deze bodemuitspraak loopt al maanden vertraging op vanwege een recente uitspraak van het Europese Hof in een andere zaak over de uitleg van natuurbeschermingsregels.

  In de uitspraak van woensdag wijst de Raad van State erop de strandhoofden voor de kust van Petten geen deel uitmaken van een Natura 2000-gebied. Voor het onder het zand laten verdwijnen van deze 38 strekdammen waar steenlopers en scholeksters hun voedsel vinden hoeft de overheid geen compenserende maatregelen te treffen. Dat is echter toch gebeurd in de vorm van strekdammen met elastocoast bij Callantsoog en Groote Keeten. Daarop zit inmiddels voldoende voedsel tot november, zeggen het Hoogheemraadschap en de provincie. Maar volgens Faunabescherming duurt het drie jaar voordat er genoeg mosselen groeien op deze opgeschaalde strekdammen en dat is te laat. De Faunabescherming is teleurgesteld.

  ,,Dit is een uitspraak waar we niet vrolijk van worden'', zegt Harm Niesen. ,,Heel erg jammer.''

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten