Petten lijdt aan 'Calimero-gedrag'

Datum:
  • donderdag 3 juli 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Schagen - Sint Maartenszee moet het hebben van de rustzoeker


    Harry de Jong h.de.jong@hollandmediacombinatie.nl 

    Het ligt niet in de aard van de Pettemer bevolking om zelf veranderingen in gang te zetten die meer toeristen naar het dorp kunnen trekken. De kustversterking is een verandering van buitenaf, die met nieuw strand en duin kansen biedt om als badplaats meer in trek te komen. Maar dan moet het dorp die kansen wel willen grijpen.

    Het was misschien even slikken voor de aanwezige Pettemers, maar deze conclusie uit het onderzoek van de provincie Noord-Holland naar de identiteit van kustplaats Petten was duidelijk. Wil het dorp meer recreanten trekken, van belang voor de leefbaarheid van het dorp zelf, dan zal het minder op veilig moeten spelen. Anders blijft Petten vooral een badplaats waar 'soort zoekt soort' geldt: vooral de financieel minder draagkrachtige toerist bezoekt het dorp.

    Mogelijkheden

    Door de volgzame, wat angstige houding laat het dorp mogelijkheden liggen. Zo is er bijvoorbeeld geen relatie tussen dorp en de omliggende natuur. Zoals De Putten, het voor Nederland unieke brakke gebied achter de dijk, dat veel natuurliefhebbers trekt. „Het dorp lijdt aan Calimero-gedrag. Maak nu met de kustversterking een herstart, maar begin niet weer fantasieloos opnieuw, zoals in het verleden is gebeurd", gaf Wouter Vos van de provincie mee, gisteren bij de presentatie van het onderzoek in het gemeentehuis van Schagen.

    Naast Petten werd de blik ook gericht op Sint Maartenszee. Een klein centrum langs de Belkmerweg, hier en daar een uitkijkpost en betere fiets- en wandelpaden. Veel meer ambities heeft dit dorp niet als badplaats, concludeerde de provincie. Laat de grote ontwikkelingen maar plaatsvinden in Callantsoog en Petten, dan profiteert het bollen-badplaatsje wel mee. Er werd door betrokkenen ook wat gemist bij de uitkomsten: de crime van de vlotbrug, die er op zomerse dagen voor zorgt dat er weinig mensen uit het directe achterland naar Sint Maartenszee komen. „We dromen dan ook van een vaste brug, waar het verkeer vlot overheen kan", aldus Matty Dekker, een van de drijvende krachten achter Bloeiend Zijpe.

    Kenmerken 

    De provincie brengt van alle badplaatsen de specifieke kenmerken in beeld. Aan de hand daarvan zouden kustplaatsen plannen kunnen ontwikkelen om (extra) toeristen te trekken. De gemeente kan er rekening mee houden bij bestemmingsplannen en gebiedsontwikkelingen, is de gedachte. „Wij leggen een link tussen de uitkomsten van dit onderzoek en de plannen voor de structuurvisie Petten", aldus wethouder Jelle Beemsterboer van de gemeente Schagen.

    _______________________________________________________________
    Onderscheiden
    De provincie heeft de zogenoemde 'identitietsprofielen' van Petten en Sint Maartenszee opgesteld in overleg met inwoners, ondernemers, bezoekers en deskundigen. Door te weten wat je bent als badplaats, kun je je onderscheiden van andere kustplaatsen, is de achterliggende gedachte van de provincie.

    ________________________________________________________________


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten