Noordkop: Den Helder krijgt meeste rijksgeld voor sociale zaken

Datum:
 • dinsdag 29 juli 2014
 • in
 • Categorie: ,
 •  NOORDKOP - Landelijk varieert het verschil zelfs van 196 euro (Schiermonnikoog) tot 1174 euro in het Groningse Pekela.

  Door Hedzer Faber

  Met de nieuwe sociale taken die de gemeenten er vanaf volgend jaar bij krijgen, komt er ook geld uit Den Haag. En daar zitten grote verschillen in, ook binnen de Kop van Noord-Holland. Zo krijgt Den Helder bijna twee keer zo veel te besteden als Hollands Kroon: 684 euro om 352 per hoofd van de bevolking.

   Texel krijgt 516 en Schagen 401 euro per inwoner voor de bekostiging van onder meer jeugdzorg, ouderenzorg en maatschappelijke ondersteuning. Landelijk varieert het verschil zelfs van 196 euro (Schiermonnikoog) tot 1174 euro in het Groningse Pekela.

   De hoogtes voor de uitkeringen van het sociaal domein zijn gebaseerd op het aantal inwoners dat nu aangewezen is op deze zorgtaken. Veruit de hoogste bedragen stromen naar Oost-Groningen en Limburg, waar men veel geld kwijt is aan sociale werkvoorziening. Die regeling wordt na komend jaar afgebouwd. 

  Dat Den Helder regionaal koploper is, komt vooral door de behoefte aan jeugdzorg in de marinestad. Daar gaat 359 euro per inwoner naartoe, tegen rond de 160 in de buurgemeenten.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten