Loopt de Kop van Noord-Holland leeg?

Datum:
  • maandag 7 juli 2014
  • in
  • Categorie:

  • REGIO  |   07 juli 2014 - Veel vertrekkers uit Kop van Noord-Holland


    Door Milo Lambers, dichtbijredacteur



    SCHAGEN - In 2013 vertrokken er meer mensen uit de Noordkop-gemeenten dan dat er inwoners bijkwamen. Nieuw is deze ontwikkeling niet. De laatste jaren loopt het aantal nieuwkomers in Den Helder, Schagen en Hollands Kroon achter op het aantal vertrekkers.
    Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is hier puur gekeken naar verhuizingen. Geboorte- en sterftegevallen zijn hier niet in opgenomen. In Den Helder is er al jaren sprake van een leegloop. Al in 2004 nam het aantal vertrekkers ten op zichten van de nieuwkomers toe. Destijds waren er in Schagen per 1.000 inwoners nog twintig nieuwkomers. Tegenwoordig is de leegloop in Schagen groter dan in Den Helder. In Den Helder is het saldo – het aantal nieuw gevestigde personen minus het aantal vertrekkers – 4,9. In Schagen is het 5,5. Een jaar eerder was het in Schagen nog -3,1 en in Den Helder 4,1.

    Veel vertrekkers uit Kop van Noord-Holland

    In Schagen is de leegloop het grootst.
    Per 1.000 inwoners
    -4,9Den Helder-5,5Schagen-6,3Hollands Kroon
    Gemaakt met LocalFocus



    Schagen
    De gemeente Schagen laat weten dat de toename van het aantal ‘vertrekkers’ te maken kan hebben met de recente fusie van de gemeente. ‘In 2012 ging het nog slechts om drie plaatsen, nu gaat het om een veel groter gebied. We zien zelf geen verontrustende ontwikkeling. Wel weten we dat het aantal inwoners in de Kop van Noord-Holland afneemt. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen, zijn we met de andere gemeenten een samenwerkingsverband gestart: De Kop Werkt.’

    Dit project richt zich op het verbeteren van de positie van de regio. Hierin wordt gekeken hoe de werkgelegenheid kan worden gestimuleerd. Ook is er aandacht voor de bereikbaarheid van het gebied en de leefbaarheid.


    Dichtbij


    0 reacties :

    Een reactie posten