Halvering plannen woningbouw in Kop

Datum:
  • vrijdag 9 mei 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Noordkop - Nieuwbouw vooral binnen dorp én stad -  Regionaal woonbeleid gericht op bouwen naar behoefte


    Richard Zut raut@hdcmedia.n1 

    Dat het bepaald geen hosanna is op het gebied van de ontwikkeling van bouwplannen in de Noordkop mag geen geheim heten. Duidelijk is nu echter dat de samen optrekkende gemeenten Den Helder, Texel, Schagen en Hollands Kroon hun gezamenlijke woningbouwplannen tot 2020 met uitloop naar 2030 zo ongeveer halveren.

    Dat blijkt uit de laatste stand van zaken van het Kwalitatief Woningbouwprogramma Kop van Noord-Holland (KWK). Dat middel dient als toekomst- en vraaggerichte regionale programmering van alle woningbouwplannen in de Kop.

    En waar de provincie Noord-Holland vorig jaar nog uitging van 4800 nieuwe woningen tot 2025, zijn de vier betrokken colleges er in de Noordkop zelf inmiddels wel achter dat die cijfers bij lange na niet gehaald zullen worden.

    Minder toename 

    In het in hun opdracht samengestelde rapport 'Kiezen op Kop' van bureau Stec Groep, staat dat het aantal huishoudens tot 2025 maar met 3000 toeneemt. Wethouder Jan Bouwes, gemeente Schagen: „Het overaanbod aan bouwplannen is een risico voor grondexploitaties van gemeenten en private partijen, maar is ook voor eigenaren van woningen in de bestaande sector een slechte zaak. Te groot aanbod zet de bestaande woningvoorraad onder druk, met mogelijk sterke waardedalingen en meer leegstand tot gevolg."

    De Noordkop staat voor een bescheiden groei van de woningbehoefte, die bovendien vraagt om andere producten, staat in 'Kiezen op Kop'. Bouwes: „We moeten dus minder bouwen, maar ook veel gerichter. Met name binnenstedelijk en binnen centrumdorpen. Waarbij we met z'n allen ook de flexibiliteit moeten hebben om bouwplannen die in de ene gemeente niet uitvoerbaar zijn over te heven naar een andere gemeente, waar op dat moment de vraag er wel is. Daarbij zullen we ook sterk rekening moeten houden met veranderende woonwensen, door vergrijzing en thuiswerken."


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten