Binnendijks fietspad Balgzand van de baan

Datum:
 • vrijdag 14 februari 2014
 • in
 • Categorie: ,
 •  Den Helder -  Openstelling van het onderhoudspad langs de Balgzanddijk voor fietsers en wandelaars heeft nadelige gevolgen voor de vogels in dit deel van het Waddengebied


  De veiligheid van broedende en niet-broedende vogels binnen -en buitendijks, gemiddeld 50.000 per dag, komt in gevaar alg mensen de rust aan de rand van de Waddenzee verstoren.

  Dat is de conclusie van het ecologisch onderzoek door Altenburg & Wymenga dat gisteren door de Waddenacademie is gepresenteerd aan de wethouders Pia Bruin en Theo Meskers van de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon en directeur van Landschap Noord-Holland Ernest Briët.

  In de Helderse Vallei gaf onderzoeker Eddy Wymenga een toelichting op het rapport: „Het Balgzand is van zeer groot belang voor steltlopers, eenden en meeuwen om te foerageren en te rusten. Er is geen uitwijkmogelijkheid in de omgeving als deze rust wordt verstoord."

  Directeur Briët stelde daarop voor de discussie over openstelling te sluiten en met de gemeenten te kijken naar een alternatieve route. de wethouders gingen daarmee akkoord.


  NHD


  1 reacties :

  Anoniem zei

  De veiligheid van broedende en niet-broedende vogels binnen -en buitendijks, gemiddeld 50.000 per dag, komt in gevaar als mensen de rust aan de rand van de Waddenzee verstoren. aldus het rapport.

  Hoezo komt de veiligheid voor de vogels in gevaar de vogels als de vogels fourageren op vele honderden meters van de dijk?

  Het is ook "begrijpelijk" dat rekening wordt gehouden met broedende vogels die honderden meters vanaf het fietspad broeden, of zullen ze ook op het talud van de dijk broeden, of sterker nog, op de dijk zodat ze last hebben van de fietsers?
  Net zo goed als het "begrijpelijk" is dat de lawaaimakende auto van de controlerende met bekeuringen strooiende fanaticus van Landschap Noord-Holland geen probleem is voor de broedende vogels. Ook is het geen probleem dat er laagvliegende helikopters boven het broedgebied van de vogels vliegen, dat is allemaal geen probleem.
  Als je dat afzet tegen de paar fietsers die geruisloos gebruik zullen maken van het fietspad dan is het "begrijpelijk" dat het fietspad gesloten blijft, Toch?

  Op Schiphol barst het van het lawaai en overal broeden vogels en dan zullen de paar fietsers de broedende vogels op het Balgzand in gevaar brengen? Kan het nog gekker?

  Dat wethouders een dergelijk onzin rapport voor waar aannemen zegt alles over het niveau van deze wethouders. Het zou verstandig zijn als ze zich zelf eens op de hoogte zouden stellen van de situatie, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn van deze "bestuurders".

  Landschap Noord-Holland is al jaren tegen de openstelling van het fietspad en dit onzin rapport is precies wat Landschap Noord-Holland voor ogen heeft.
  Het geeft maar weer eens aan dat een opdrachtgever een rapport krijgt zoals het de bedoeling is.
  Landschap Noord-Holland bestaat van donaties en forse subsidies betaald door de belastingbetaler.
  Een reden te meer om te stoppen met het uitdelen van subsidies.

  Een reactie posten