'Niet afbreken gif is probleem'

Datum:
  • vrijdag 31 januari 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Anna Paulowna - Gebruiken bollenkwekers en andere agreriërs verboden bestrijdingsmiddelen?

    Ed Dekker

    „Onzin?' Piet Groen van leverancier CAV Agrotheek durft er zijn handen voor in het vuur te steken.

    We kijken wel uit. De boetes van de boetes van de voedsel- en Warenautoriteit zijn fors", vult akkerbouwer en regionaal LTO-bestuurder Henk Geerligs aan. Boetes kunnen oplopen tot 20.000 euro. „Stoffen breken niet af, dat speelt ons parten."

    Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stuitte op veel plaatsen op vijf verboden middelen in het oppervlaktewater. Residuen van onder meer het kankerverwekkende dinoterb zijn her en der aangetroffen, in te hoge gehaltes.

    Dinoterb is sinds 1998 niet toegestaan.

    ____________________________________________________

    Boeren ontkennen gebruik illegale stoffen
    ____________________________________________________


    Hamsteren 

    Veel ophef is ontstaan over een artikel in deze krant. De conclusie dat agrariërs zich schuldig maken aan illegaal gebruik van landbouwgif, wijzen Groen en Geerligs pertinent van de hand. Het hoogheemraadschap houdt nog een slag om de arm en wacht nader onderzoek af.

    Piet Groen: „Geen enkele boer hamstert, dat is zinloos. Middelen verbeteren steeds. Voor de verboden stoffen zijn prima alternatieven."

    Agrotheek heeft vijf vestigingen in Noord-Holland Noord. Gewasbeschermingsmiddelen zijn goed voor driekwart van de omzet (vorig jaar 12 miljoen euro).

    Door afspoeling belanden middelen in de sloten. „Veel stoffen breken in de bagger op de bodem niet of langzaam af. Met metingen kom je ze dan tegen", zegt Henk Geerligs. Landelijk specialist gewasbeschermingsmiddelen van agrarische belangenorganisatie LTO Jaap van Wenum bevestigt dat.

    Van Wenum: „Zolang stoffen niet worden blootgesteld aan zon en zuurstuf, blijven ze soms jarenlang persistent. Zolang er niet wordt gebaggerd, blijven ze aanwezig."

    Op veertig locaties heeft het waterschap gecontroleerd. Bij 21van de 49 ontdekte stoffen waren de toegestane concentraties te hoog. 

    Gifdeskundige Henk Tennekes uit Zutphen schrikt van de uitkomsten. Over dinoterb zegt hij: „Deze stof is zeer gevaarlijk voor organismen die in het water leven."


    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten