Kustversterking Petten kan doorgaan

Datum:
  • vrijdag 31 januari 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Petten - Hollands Noorderkwartier mag voorlopig doorwerken aan de kustversterking bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering (HPZ).
    Dit blijkt uit een voorlopige uitspraak van de Raad van State die donderdag bekend werd. Eerder deze maand vroeg Faunabescherming het project Zwakke Schakels Noord-Holland binnen de gemeenten Bergen en Schagen stil te leggen.

    Volgens Faunabescherming en de Vogelwerkgroep Alkmaar verdwijnen te veel foerageerplekken van de beschermde steenloper, scholekster en grote sterft. Die strijken neer op de vele met mosselen begroeide strandhoofden die straks onder het zand gaan verdwijnen. Staatsraad Thijs Drupsteen zegt geen aanleiding te zien om met spoed in te grijpen. Op 1 maart wordt bij de HPZ begonnen met het opspuiten van zand tot honderd meter in zee. Pas in juni verdwijnen de eerste strandhoofden. Dat gaat met een snelheid van vijf tot zes per maand. Dat betekent dat voor augustus nog 37 strandhoofden over zijn.

    Drupsteen verwacht dat de Raad van State vóór augustus een einduitspraak heeft gedaan over het plan. Dan wordt definitief duidelijk of het kustversterkingsplan kan doorgaan. De staatsraad wijst er ook op dat bij Groote Keeten inmiddels zestien strandhoofden zijn verbeterd om de vogels die niet meer in Petten terecht kunnen op te vangen. Fauna-bescherming ziet niets in deze met elastocoast bedekte golfbrekers. De 1500 steenlopers die Faunabescherming heeft geteld zijn gewend vanuit Noord-Europa tijdelijk in Petten neer te strijken en ze zullen niet terugvliegen naar het noordelijker gelegen Groote Keeten.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten