Trafostation een verrijking voor elk landschap

Datum:
 • zaterdag 5 oktober 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Wie doet er zo'n uitspraak?

  ________________________________________________________________________
  En toen kwam het transformatorstation tussen Moerbeek en de Hartweg te liggen. Althans, dat is het idee. De ARO-commissie is van mening dat een trafostation hier landelijk inpasbaar is en zelfs 'een verrijking voor het landschap' is. Tennet en Liander hebben inmiddels een omgevings-vergunning aangevraagd en het is nu wachten op de gemeente die groen licht moet geven. De verwachting is dat de gemeente, ondanks bezwaren die omwonenden op 14 oktober kenbaar mogen maken, de vergunning zal verlenen. 
  ________________________________________________________________________

  Liset van Ravenzwaaij

  Niemand wil een trafostation in zijn achtertuin. Begrijpelijk. Maar het station moet er kennelijk toch komen, de nut en noodzaak ervan even buiten beschouwing gelaten. En daar zijn de gedupeerde inwoners van Moerbeek, Zijdewind en Blokhuizen mooi klaar mee. Want na twee jaar vechten is het de bewoners van De Weel en 't Veld gelukt het trafostation te weren. Met als gevolg dat gemeente Hollands Kroon het gekibbel nu wel een beetje zat is en de knoop op korte termijn wil doofhakken.

  Betekent voor de nieuwe gedupeerden dat zij het eigenlijk maar moeten slikken, de komst van zo'n enorm industrieel object midden tussen hun landerijen.

  Vreemd genoeg stelden de leden van de ARO-commissie (adviescommissie ruimtelijke ontwikkeling van de provincie) vorige week dat een trafostation op die plek helemaal zo verkeerd niet is. Zou de openheid van het landschap juist benadrukken.

  Ik heb mijn best gedaan om een lid van de commissie te spreken. Omdat ik echt heel erg benieuwd ben naar zijn of haar toelichting. Want wie doet er zo'n uitspraak? Helaas is het mij (nog) niet gelukt om een commissielid te spreken.

  Wie weet heeft de presentatie van Miranda Reitsma, van Reitsma Stedenbouw, er wel iets mee te maken dat de ARO-commissie zo te spreken is over de komst van een trafostation op een plek waar weidevogels broeden en koeien en schapen grazen.

  Miranda Reitsma heeft in opdracht van Tennet en Liander het meest recente rapport over de inpassing van een trafostadon toegelicht aan de ARO. Bovendien is zij dezelfde onderzoeker die vorig jaar in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de 'landschappelijke inpassing' van het trafostation bij De Weel (locatie 4) en Verlaat (locatie 5). Reitsma kreeg van belanghebbenden toen veel kritiek op haar rapport. Het zou naar Tennet zijn toegeschreven en zij heeft voornamelijk het zicht vanaf de weg (N241) behandeld. In een gesprek met deze krant vorig jaar was het Reitsma die stelde dat de bewoners van de Rijderstraat in
  't Veld juist blij moesten zijn met de komst van een transformatorstation. Zo'n station zou volgens haar een verbetering zijn ten opzichte van de hoogspanningsmast die er nu staat. ,,De bewoners gaan er op vooruit", aldus Reitsma vorig jaar.

  NHD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Ja, wie doet er zo'n uitspraak?

  Een Ambtenaar!

  Die er zelf niet in de buurt woont.

  Een reactie posten