Bedrijvigheid neemt toe

Datum:
 • woensdag 11 september 2013
 • in
 • Categorie: , ,
 • Noordkop - 177 ondernemingen erbij tot half 2013 

  Martijn.Gijsbertsen m.gijsbertsen@hdcmedia.nl

   Schagen en Hollands Kroon hebben er in de eerste helft van dit jaar per saldo 177 bedrijven bij gekregen.

  Dat zijn veertig ondernemingen meer dan over het eerste halfjaar van 2012. Zo blijkt uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland in Alkmaar: De regio heeft tot halverwege 2013 in totaal 389 starters mogen begroeten: 197 in Hollands Kroon en 192 in Schagen. Daarbij zijn er 86 bestaande bedrijven bij gekomen, in beide gemeenten 43.

  Daar staan 276 opheffingen (145 in Schagen, 131 in Hollands Kroon) plus 22 door schuldeisers aange- vraagde faillissementen tegenover. Twaalf bedrijven in Schagen werden onvrijwillig bankroet verklaard, tien in Hollands Kroon. De meeste starters zijn te vinden in de sectoren cultuur/recreatie (281 gezondheid/welzijn.(22) in de bouw (22), laudbouw/visserij 18) en uiterlijke verzorging/kapper (18).

  De cijfers lijken positief, maar zeggen weinig over het econornische klimaat in de kop van Noord-Holland, waarschuwt Martin de Boer van de Kamer van Koophandel.

  „Het aantal faillissementen lijkt niet zo heel groot, maat er zijn genoeg bedrijven die ervoor kiezen er zelf de stekker uit te trekken", zo zegt hij.

  ”Bedrijven krimpen nog altijd, gooien er personeel uit of plegen minder of zelfs geen investeringen. Dat zie je allemaal niet direct terug in deze gegevens."

   Zzp'er 

  308 van de 389 starters blijkt zzp'er (zelfstandige zonder personeel). „Wanneer het minder gaat op de arbeidsmarkt, kiezen veel mensen voor het zelfstandig ondernemerschap als alternatief voor een baan. Gaat het slecht, dan dienen zich meer zzp'ers aan. Dat zit bij de starters dik boven de zeventig procent."


  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten