CONFLICT PROVINCIE EN HAARLEMMERMEER OM WINDMOLENS

Datum:
 • donderdag 22 augustus 2013
 • in
 • Categorie: , ,
 • Noord-Holland zet streep door bestemmingsplan voor windmolens, maar werkte er wel jaren aan mee
  Saskia Buitelaar 21 aug 2013

  Het windmolenverbod dat Noord-Holland vorig jaar afvaardigde komt de provincie op een conflict met de gemeente Haarlemmermeer te staan. Die stapt naar de Raad van State nu de provincie in een bestemmingsplan de mogelijkheid voor een windmolenpark blokkeert.

  Provincie werkte tot vorig jaar mee 

  Al sinds 2004 werkt een groep inwoners aan een plan voor een windpark voor 14 tot 17 molens aan de zuidkant van Haarlemmermeer. De gemeente steunt het plan en ook de provincie werkte er tot vorig jaar positief aan mee. Totdat het nieuwe provinciebestuur in de zomer van 2012 aankondigde niet meer te willen meewerken aan windmolenparken op land. Noord-Holland wil het open landschap beschermen.

  Reactieve aanwijzing 

  Uit informele contacten maakte Haarlemmermeer op dat dit besluit geen belemmering zou vormen voor de vergevorderde plannen van het burgerinitiatief, zegt gemeentewoordvoerder Remco Asselbergs. Maar het bestemmingsplan waarin de gemeente de molens ruimte wil geven, krijgt geen stempel van de provincie. Met een reactieve aanwijzing zet Noord-Holland een streep door het onderdeel wind op land.

  Gaat in tegen rijksbeleid

  Niet uit te leggen aan burgers, verwoordt Asselbergs het standpunt van wethouder John Nederstigt. ‘De decentrale overheid gaat rechtstreeks in tegen rijksbeleid. Want het kabinet wil wel meer duurzaam opgewekte energie en heeft de provincies een taakstelling opgelegd van 6000 MW windenergie in 2020. Noord-Holland heeft daarin ook nog een aandeel van 105 MW te vervullen.’

  Naar de Raad van State

  De gemeente beraadt zich op vervolgstappen. Asselbergs: ‘We willen naar de Raad van State, maar we willen ook in gesprek blijven met de provincie om te kijken of we met dit plan een deel van die 105 MW voor onze rekening kunnen nemen. Dat is een extra taakstelling, waarmee ze ons wellicht vrijstelling kunnen geven.’ Verder hoopt de gemeente op steun van het ministerie van Economische Zaken. ‘EZ moet Noord-Holland terugfluiten. De provincie kan geen windmolens op land verbieden.’


  BB
  0 reacties :

  Een reactie posten