'Lozen in zee is enige optie'

Datum:
 • vrijdag 26 juli 2013
 • in
 • Categorie:
 • PETTEN - Controlemetingen R1VM wijzen uit dat gezondheidsrisico's radioactief water 'uiterst gering' zijn.
   Liset van Ravenzwaaij

  Licht radioactief afvalwater lozen in zee is voor NRG, de exploitant van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, momenteel de enige optie om het bedrijfsafvalwater af te voeren. „Een alternatieve route voor het afvalwater is niet beschikbaar", laat NRG-woordvoerster Cora Blankendaal weten.

  NRG heeft een vergunning voor de afvoer water met van radioactieve stoffen en andere milieubezwarende stoffe:n., ,,Het bedrijfsafvalwater van de nucleaire installaties wordt zo goed mogelijk ontdaan van radioactieve stoffen en andere milieubezwarende stoffen. Dit wordt gedaan met filteringtechnieken.

  De radioactieve stoffen die hiermee worden opgevangen worden afgevoerd naar de COVRA, de Centrale OpsIag voor Radioactief Afval Borssele", aldus Blankendaal.

  De uiteindelijke lozingen in de Noordzee worden door NRG bemonsterd en acht keer per jaar vinden er controlemetingen plaats door het Rijksinstituut. Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ,, Na afloop van een kalenderjaar worden de metingen van NRG en die van het RIVM met elkaar vergeleken", vertelt Ronald Smetsers van het RIVM. ”De lozingslimiet die in de Kernenergiewetvergunning van NRG staat bedraagt 2000 Radiotoxiciteitseenheden per jaar. Zelfs al zou .NRG de gehele lozingslimiet lozen op de Noordzee dan is het radiologisch risico voor de mens uiterst gering. Doorgaans bedragen de lozingen van NRG niet meer dan tien tot twintig procent van de totale limiet. Een lozing (ruim) binnen de limiet, zoals vastgesteld in de vergunning, levert dus een verwaarloosbaar extra risico op."

  NHD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  Een prive zwembadje legen in de sloot mag niet.

  Landbouwgif rondstrooien zodat het ook in de sloot terecht komt mag weer wel.

  Radioactief afvalwater lozen in zee mag ook.

  Begrijpen we het nog?

  Een reactie posten