Twee scenario’s over coupure voor raad

Datum:
  • zondag 2 juni 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • HOLLANDS KROON - Het college van Hollands Kroon legt de gemeenteraad voor de raadsvergadering van 19 juni twee scenario’s voor met betrekking tot de coupure Den Oever.

    Deze twee scenario’s beschrijven de mogelijke plekken waar de coupure in de toekomst in de dijk kan worden geplaatst.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een voorkeurslocatie uit te spreken.

     De coupure 

     Het idee om de plaats van de coupure te heroverwegen komt voort uit de dijkversterking die tussen 2015-2017 zal gaan plaatsvinden. Dit biedt een eenmalige kans de coupure te verplaatsen, daarna zal de nieuwe dijk weer voor zo’n 50 tot 70 jaar veilig zijn. Om te komen tot een keuze voor de plek van de coupure is er een participatietraject uitgevoerd onder inwoners en ondernemers van Den Oever. Daarnaast is er ook een objectief stedenbouwkundig onderzoek uitgevoerd. De resultaten van het participatietraject en de Stedenbouwkundige studie hebben niet geleid tot een eensluidend antwoord op welke plek de coupure moet komen. Daarom heeft het college twee mogelijke scenario’s laten uitwerken voor de plek waar de coupure moet komen.

    De scenario’s 

    In scenario één blijft de coupure op de bestaande plek. De belangrijkste reden hiervoor is dat de huidige locatie een historische verbinding/poort vormt tussen het oude dorp en de Vissershaven. Uit de resultaten van de kerngroep participatie is naar voren gekomen dat de leden een unanieme voorkeur hebben voor dit scenario. 

     In scenario twee wordt de coupure verplaatst in het verlengde van de Kapelsteeg in Den Oever. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze plek de meeste functionele plek voor Den Oever is voor de toekomst, vanwege de centrale locatie in het huidige dorp en havengebied en de betere verkeersafwikkeling. De eindconclusie van de Stedenbouwkundige studie leidt tot een voorkeur voor dit scenario. Dit past in de ambitie van Waddenpoort om Den Oever recreatief te versterken.

    Voorkeur college 

    De voorkeur van het college gaat uit naar scenario twee, de nieuwe coupure in het verlengde van de Kapelsteeg. Het college is van mening dat deze locatie op termijn het meest bijdraagt aan de economisch-recreatieve ontwikkeling in Den Oever. Dit weegt voor het college zwaarder dan de historische waarde van de huidige locatie.

    Alternatief scenario 

     Naast scenario één en twee is er nog een alternatief scenario te bedenken, namelijk een scenario waarin er twee coupures in de dijk worden geplaatst. Eén kleine voor langzaam verkeer op de huidige locatie en een volwaardige op de locatie in het verlengde van de Kapelsteeg. Dit scenario combineert de argumenten voor scenario’s één en twee, maar is nadeliger qua veiligheid en kosten. Dit scenario heeft volgens het college geen realiteitswaarde en wordt daarom niet als keuze mogelijkheid aan de raad voorgelegd.

     Proces 

    Wanneer de gemeenteraad op 19 juni een voorkeurslocatie zal uitspreken wordt deze ingebracht bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zodoende kan het Hoogheemraadschap in samenspraak met de gemeente het dijkontwerp verder uitwerken.

    HK

    0 reacties :

    Een reactie posten