Geen windmolens in Markermeer

Datum:
 • donderdag 23 mei 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Purmerend - Er komt geen grootschalig windmolenpark in het Markermeer.
  Koos Reitsma

  Het kabinet heeft elf andere gebieden aangewezen waar ze wel mogen komen. En grootschalig betekent in dit verband dat een park meer dan 100 megawatt opbrengt. De huidige molens leveren gemiddeld
  1 megawatt aan stroom op. Eerder behoorde het Markermeer, dat omdat het een binnenwater betreft valt onder 'windenergie op land', in de ogen van de rijksoverheid nog tot de zogenoemde kansrijke gebieden. De reden dat het Markermeer en ook het IJmeer nu niet meer in beeld zijn, komt volgens woordvoerder Jaap Stuurwold van het ministerie voor infrastructuur en milieu doordat de provincies Noord-Holland en Flevoland hebben aangegeven dat zij deze gebieden niet geschikt vinden voor windmolens. Het kabinet neemt dat nu over. Verder woog mee dat de landschappelijke kwaliteiten te zeer door de windmolens worden aangetast en dat de kans op negatieve effecten voor de natuur ook te groot is.

  De kans dat er op kleinere schaal windmolens komen in het Markermeer, is niet waarschijnlijk, want daar gaat de provincie over. Die moet van het Rijk weliswaar nog 580 megawatt aan windenergie realiseren. „Maar wat daarvoor nog nodig is, komt in de Wieringermeer", zegt woordvoerder Frans Nederstigt. ,,En dan stopt het."

  In de volgende gebieden worden tot 2020 wel nieuwe grootschalige windmolenparken toegestaan: Eemshaven, DeIfzijl, N33, Drentse Veenkolonien, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee, en Krammersluizen.

  Tot en met 30 mei kunnen zienswijzen bij het ministerie. tegen de ontwerpstructuurvisie 'windenergie op land' worden ingediend.

  NHD


  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten