'Blijven vechten voor doorbraak aanpak kust'

Datum:
 • woensdag 22 mei 2013
 • in
 • Categorie:
 • Petten -  Alles grijpt Piet van Noort uit Petten aan om het idee van gestuurde kustverdediging onder de aandacht te brengen.
  Ed Dekker


  Als niet te stuiten lid van het Burgercomite Kustveiligheid duikt hij overal op, overtuigd van zijn gelijk. Dus is Van Noort ook van de partij bij Duurzame Dinsdag, en ook daar niet voor het eerst.

  Onvermoeibaar blijft Piet van Noort wijzen op de voordelen van een andere methode om de kust langs de Noordzee te versterken. Met de aanleg van een dam voor de kust kan Rijkswaterstaat volgens hem twee miljoen euro per jaar besparen op de traditionele zandsuppleties. Deze aanpak draagt in zijn ogen bij aan een duurzamere samenleving en daarom heeft hij het idee van gestuurde kustverdediging opnieuw aangemeld voor Duurzame Dinsdag.

  Met deze landelijke actie roept IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) organisaties en burgers op met suggesties te komen voor duurzame projecten. Alle ideeën gaan in september naar de regering. De beste suggesties kunnen verder worden uitgewerkt.

  Camperduin, Petten en Callantsoog staan ingrijpende maatregelen te wachten met extra versterking van de kust, het project 'Zwakke Schakels'. Ook deze methode is volgens het Burgercomite het werk van 'de machtige zandlobby'.

  In de motivatie voor Duurzame Dinsdag wijst Piet van Noort op de natuurlijke processen op de kop van Texel door de aanleg van de Eijerlandse dam. Zand blijft er liggen. Natuur, milieu, recreatie, zoetwaterovergang, werkgelegenheid en het opwekken van schone energie zijn volgens de Pettemer beter af met deze gestuurde kustverdediging.

  Met onophoudelijke acties probeert het Burgercomite een ommezwaai te bereiken. „Zodat de politiek Rijkswaterstaat sommeert tot een andere aanpak." Dank zij Duurzame Dinsdag hoopt Van Noort steun te krijgen van 'bedrijven die eerlijk staan in hun maatschappelijk denken'. Voor meer info zie: www.duurzarnedinsdag.nl.


  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten