Nieuwe club als steun in strijd molens

Datum:
 • dinsdag 9 april 2013
 • in
 • Categorie: , ,
 • OUDESLUIS - „Bij windmolens wordt vaak gesold met de belangen van omwonenden. Dat blijkt nu opnieuw in De Weere. Goed dat onze vereniging er komt."
  DOOR ED DEKKER

  Henno Dasselaar uit Oudesluis is bestuurslid van de nieuwe Nederlandse Vereniging Omwonenden Windenergie (NLVOW).

  De NLVOW presenteert zich 31 mei met een conferentie in Utrecht. Twee van de bestuursleden wonen in Noord-Holland. Naast Dasselaar is dat Edwin van Stam uit Anna Paulowna. Voorzitter is prof. dr. Albert Koers, emeritus hoogleraar volkenrecht, emeritus hoogleraar juridische informatica en oud-decaan faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

  Stem geven

  De NLVOW wil steun geven aan mensen die worden geconfronteerd met industriele windturbines en windparken in hun omgeving. Dasselaar: ,,Wij zijn niet tegen windenergie. Meer gewicht willen wij geven aan de belangen van omwonenden in de aanloop naar de bouw."

  Henno Dasselaar: „Belangen moeten evenwichtig worden afgewogen. Die van omwonenden mogen niet worden afgedaan als eigenbelang. Ze moeten evenwaardig worden gezien aan de belangen van investeerders en grondeigenaren. Het gaat niet alleen om landschap en cultuur of om techniek en winsten. Het gaat ook om mensen."

  Eerlijk 

  De NLVOW is geen actiegroep, maar steunt actiegroepen. Dasselaar: „Wij helpen ook individuele personen. Daarbij hebben wij ook oog voor de noodzaak van duurzame energie. Als windenergie daartoe bijdraagt, dan moet er ruimte komen voor windturbines. Op een faire en eerlijke manier. Niet als manier om veel geld te verdienen."

  Als voornaamste taak ziet de Vereniging het informeren van politici en bestuurders over de voor- en nadelen van windenergie. Op de conferentie eind mei spreken diverse specialisten. Enkelen komen uit het buitenland. Er is ook een politiek forum.

  Plannen voor een park bij De Weere van meer dan tien grote windmolens doken recentelijk op. „Omwonenden wisten van niets. Zij worden er nog steeds niet bij betrokken. Dat kan dus niet ", aldus Dasselaar.

  Blij is de NLVOW met de recente uitspraak van de Alkmaarse rechter over een turbine in Sint Maartensbrug dat de vergunning moet worden afgstemd op omgevingsgeluid. „Deze uitspraak levert hoopgevende jurisprudentie op."
  De gemeente Schagen gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

  NHD

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Natuurlijk gaat de gemeente Schagen in Hoger beroep.
  GELD GENOEG VAN DE BURGER OM TE PROCEDEREN.

  Het is TUIG.

  Anoniem zei

  Goed initiatief, alleen gebruikt u hetzelfde trucje dat de groene maffia gebruikt: een windmolen aanduiden met windturbine.Dat hetzelfde als mijn buurman met ferrarirode Panda, die het steeds heeft over "mijn ferrari". Windturbines bestaan niet,waterturbines wel,stoomturbines ook, maar een windmolen is een energieomzetter met vrije aanstroming, dus alleen een rotor en is dus geen turbine!!!!

  Een reactie posten