Hoogspanningsgeld onder vuur

Datum:
 • dinsdag 19 februari 2013
 • in
 • Categorie: ,
 • Veel gezinnen die onder de Stroomkabels van 380 kilovolt leven, willen weg. Onderzoekers brengen de elektriciteitskabels sinds een paar jaar in verband met ernstige ziekten.


  de Telegraaf

   DEN HAAG

  De uitkoopsom voor mensen die onder hoogspanningskabels wonen staat op losse schroeven. Voormalig minister Verhagen was nog bereid om te kijken of hij de bewoners die voor hun gezondheid vrezen kon compenseren. Nu de economische tegenwind echter nog heviger is dan gedacht, lijkt zo'n dure verhuisregeling van de baan.

  Veel gezinnen die onder de Stroomkabels van 380 kilovolt ' leven, willen weg. Onderzoekers brengen de elektriciteitskabels sinds een paar jaar in verband met ernstige ziekten. Mensen die er langdurig onder wonen krijgr opvallend vaak leukemie en alzheimer. Voor dit statistisdhe verband is echter nooit een oorzaak gevon den.

  Om de onrust weg te nemen heeft TenneT in 2011 voorgesteld om de betrokkenen - zo 'n 1300 huishoudens in totaal - uit te kopen. De compensatie zou minimaal 530 miljoen euro gaan kosten. TenneT wilde dit bedrag niet zelf betalen, maar bij consumenten ophalen door hun energienota jaarlijks met iets meer dan een euro te verhogen. Ook bedrijven zouden een bijdrage moeten leveren van enkele tientjes tot duizenden euro's per jaar.

  Opheldering

   Voormalig minister Verhagen zag wel wat in dit voorstel, maar volgens VVD-Kamerlid Leegte is er een kink in de kabel gekomen. „De NMa zegt dat zoiets niet mag. De energierekening mag daar volgens de kartelwaakhond niet voor worden gebruikt."

  Leegte eist daarom samen met de SP opheldering van de huidige minister van Economische Zaken, Kamp. „Ik wil helderheid voor alle bewoners", zegt Leegte. „Er zijn verwachtingen gecreëerd. Je kunt mensen niet zo lang in het duister laten tasten", vindt ook SP-kamerlid Jansen.

  Kamp zit nu met de gebakken peren.

  0 reacties :

  Een reactie posten